Volvo Cars och Northvolt öppnar gemensamt utvecklingscenter i Göteborg

Volvo Cars och Northvolt öppnar nu ett centrum för forskning och utveckling i Göteborg. Var deras samägda batterifabrik kommer att byggas är däremot fortfarande ännu inte bestämt.

Volvo Cars och Northvolt öppnar gemensamt utvecklingscenter i Göteborg

I somras kom nyheten att Volvo Cars och svenska Northvolt skulle bilda ett samriskföretag för att tillsammans utveckla elbilsbatterier. Det arbetet ska nu ske på ett utvecklingscenter i Göteborg som ska stå klart redan nästa år. Centret ska anställa "några hundra" personer.

– Detta kommer stärka vår kärnkompetens och vår position i omvandlingen till ett helt elektriskt bilföretag, säger Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars, i ett uttalande.

I dagsläget köper Volvo, likt flera konkurrenter, in batterier från underleverantörer som kinesiska CATL och sydkoreanska LG Chem. Samarbetet med Northvolt kan betyda att det blir ändring på det i framtiden.

Volvo och Northvolts batterifabrik har blivit en riktig snackis och flera svenska kommuner sägs konkurrera om att få bli värdar för den. Företagen meddelar nu att arbetet med att välja en lämplig plats befinner sig i slutspurten. Fabriken kommer troligtvis ge sysselsättning för uppemot 3.000 personer. 

Enlig Volvo Cars och Nortvolt kommer den så kallade "gigafabriken" ha en "potentiell årlig kapacitet på upp till 50 gigawattimmar". Det skulle i så fall räcka till runt en halv miljon elbilar per år, menar de. 

Volvo Cars kommer genom sitt partnerskap med Northvolt kunna säkra behoven för deras "ambitiösa" elektrifieringsplaner. Till 2025 vill Volvo att halva deras försäljningen ska utgöras av elbilar. Senast 2030 ska sedan Volvo bli ett helt elektriskt premiummärke.

Någon gång efter nyår får vi veta var Volvo och Nortvholt väljer att placera fabriken.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.