Alrik snackar elbilar med Christian von Koenigsegg

Alrik och Magnus har spelat in fyra djuplodande intervjuer med Christian von Koenigsegg idag i Ängelholm. Nu går resan i BMW iX xDrive50 tillbaka till Stockholm.

Annons
Annons

Chefredaktör Alrik Söderlind och fotoreporter Magnus Fröderberg har denna vecka rest genom södra Sverige för att besöka en rad olika biltillverkare. Den föregående rapporten från deras besök hos Polestar och Volvo Cars läser du här!


Hej Magnus, hur går det för er på resan?

– Vi börjar känna oss slitna efter långa arbetsdagar och många mil, men det är det helt klart värt. Vi har fått ihop material till ett en mängd videofilmer. I dag spelade vi in fyra filmer tillsammans med Christian von Koenigsegg om elektriska sportbilar och elbilar i allmänhet – i dag och i framtiden.

Alrik snackar elbilar med Christian von Koenigsegg
Alrik Söderlind intervjuar Christian von Koenigsegg på huvudkontoret i Ängelholm.

Och bilen går bra … ?

– Ja, BMW iX xDrive50 är en underbart långfärdskryssare med luftfjädring, stort utrymme och över 60 mil i officiell räckvidd.

– Men tyvärr är det struligt att ladda. Idag ledda oss GPS:en till en ensam 50 kW-laddare där det stod en Polestar 2 parkerad som inte laddade …

– Enligt GPS:en blir resvägen två timmar längre för att vi måste ladda, trots att vi färdas längs europavägar i en bil som ska klara att laddas med 195 kW. Tydligen klarar de flesta laddstationer bara 50 kW. Det hade gått bättre om vi kunde startat fullladdad, men tyvärr gick det inte att logga in på Eons app under hela gårdagskvällen på grund av systemunderhåll.

Alrik snackar elbilar med Christian von Koenigsegg
En av ”de vita bussarna” står i Volvo Museets lager och visades nyligen upp vid Förintelsekonferensen i Malmö.

Vad är den främsta behållningen från resan?

– För mig som Volvonörd var besöket i Volvos billager en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma, bland annat en facelift som aldrig kom. Det som berörde mig mest var en av ”de vita bussarna”. Den hade nummer 15, Min farfar körde nummer 13 och hämtade fångar från koncentrationslägren i slutet av andra världskriget. Bussarna var militärgröna från början, men målades vita för att inte bli beskjutna lika mycket.

– Sen är det ju lite coolt att vi träffat verkställande direktörer för fyra olika svenska biltillverkare på några dagar: Nevs, Polestar, Volvo och Koenigsegg. Det hade varit kul att även få med Uniti i Lund.

Och för dig Alrik?

– Våra snack om Koenigseggs elektriska framtidsvisioner och Nevs tekniklösningar var verkligen givande. Det var också häftigt att besöka Saab Museet och Volvo Cars.

– Vi fick höra om och se en del spännande saker hos Koenigsegg som gör att vi kan få anledning att åka ner igen under våren!


Alrik och Magnus äventyr genom den svenska bilindustrins hjärta går mot sitt slut. Efter nyår kan du som prenumerar på tidningen Auto motor & sport eller har Premium förutom videorna vänta dig att läsa flera reportage och provkörningar från deras resa!

Annons
Annons
Rulla till toppen