Elchocken ska lindras med nytt bidrag – tusenlappar i kompensation

Regeringen föreslår att de hårdast drabbade hushållen ska få upp till 2.000 kronor i månaden för att betala elräkningen med.

Elchocken ska lindras med nytt bidrag – tusenlappar i kompensation

Elpriserna har skenat under hösten och vintern, något som drabbat många hushåll som har rörliga avtal hårt – inte minst de som har elbilar eller laddhybrider som de laddar hemma.

Nu föreslår regeringen ett speciellt stöd för att hjälpa hushållen som drabbats hårdast att klara elräkningen. Upp till 1,8 miljoner svenska hushåll kan få stöd för att betala räkningarna för december, januari och februari månad.

– De elpriser vi har sett under hösten och vintern är alldeles för höga. Jag förstår att människor känner en oro för sin ekonomi, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i ett uttalande.

Som mest är stödet på 2.000 kronor i månaden, eller totalt 6.000 kronor. Stödet baseras på hushållens månadsförbrukning, och den högsta summan betalas ut till de som använder över 2.000 kWh per månad.

– Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, säger finansminister Mikael Damberg i samma uttalande.

Hur stödet ska betalas ut är ännu inte klart, men enligt regeringen ska hushållen inte behöva skicka in någon ansökan.

"Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Bra med el-bidrag!
Ja
245
192
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.