Porsche hoppar av Audis elbilsprojekt – Volkswagen får miljardbelopp i kompensation

Samarbetet mellan Audi och Porsche kring en stor teknikspäckad elbil har spruckit. Porsche utvecklar istället en egen bil, vilket gör det möjligt för Volkswagen att tillverka en riktigt kul bil.

Porsche hoppar av Audis elbilsprojekt – Volkswagen får miljardbelopp i kompensation

Tanken med Artemis-projektet är att få fram en rymlig och bekväm bil fullspäckad med spjutspetsteknik. Som en försmak har Audi visat upp konceptbilen Audi Grandsphere. Planen har varit att projektet ska leda till nya modeller 2025 från Audi, Porsche och Bentley.

Porsches ledning tycker att projektet fokuserar för mycket på autonom körning och menar att detta inte är så intressant för deras kunder som gärna rattar själv. Därför hoppar de nu av projektet och räknar med att deras lyxiga elbil blir ett år försenad, uppger tyska Automobilwoche.

Avhoppet innebär att Porsche tvingas betala en miljardsumma till Volkswagen för att kompensera produktionsbortfallet i VW-fabriken i Hannover. Pengarna och den lediga produktionskapaciteten gör att Volkswagen kan utveckla och tillverka en campinganpassad California-version av ID Buzz.

Porsches kommande stora elbil kallas K1. Tanken var att använda Artemis-plattformen, men nu blir det i stället den något mindre avancerade PPE-plattformen som kommer att debutera med Audi A6 e-tron och den elektriska motsvarigheten till mellansuven Porsche Macan. Lanseringen är nu framflyttad till 2026.

Helt rätt – Porsche och autonom körning rimmar inte alls.
Ja
293
30
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.