Renaults plan: Bara elbilar i Europa år 2030

Franska märket slutar med fossilbilar på hemmaplan.

Renaults plan: Bara elbilar i Europa år 2030

Med start år 2030 ska Renault bara sälja elbilar på den europeiska marknaden. Det meddelade märkets vd Luca de Meo under ett pressevent på torsdagen, rapporterar Auto News Europe.

Med det ansluter sig Renault till en växande skara bilmärket som gjort liknande löften, bland andra Stellantis-kollegorna Peugeot, Opel och Fiat samt europeiska Ford.

Renault har tidigare sagt att 90 procent av försäljningen i Europa skulle utgöras av elbilar, men nu är det alltså 100 procent som gäller.

Det Renault-ägda lågprismärket Dacia kommer däremot fortsätta sälja bilar med förbränningsmotorer i Europa även efter 2030. Dacia kommer att gå över till eldrift "så sent som möjligt", enligt Luca de Meo, på ett sätt som går i linje med märkets fokus på prisvärda bilar.

Sommaren 2021 la EU-kommisionen fram ett lagförslag som, om det röstas igenom, enbart kommer tillåta utsläppsfria bilar inom unionen till år 2035. Redan 2025 planeras strängare regler för koldioxidutsläpp och utsläpp av föroreningar i och med Euro 7-standarden. Det kommer göra det dyrare för biltillverkarna att sälja bilar med förbränningsmotorer.

Renault har precis lanserat Mégane E-Tech 100% Electric, vilket är deras andra elbil sedan småbilen Zoe. Märket ska lansera minst fyra andra eldrivna modeller till år 2025, inklusive den retro-inspirerade Renault 5.

 
 
 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.