Regeringen: P-förbud för elsparkcyklar på gång- och cykelbana

Den 1 augusti 2022 kan det bli förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbana. De måste ställas på särskilda parkeringsplatser eller i ställ.

Annons
Annons

Det har hittills varit upp till kommunerna att lösa kaoset med elsparkcyklar som ligger och står på olämpliga ställen. Det har inte fungerat full ut och nu väljer regeringen att lägga fram ett lagförslag som förbjuder parkering på gång- och cykelbanor.

– Regeringen ger nu kommunerna ytterligare ett verktyg för att skapa ordning och reda genom införandet av ett parkeringsförbud på gator och cykelbanor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Regeringen förväntar sig två effekter av den nya lagen: Dels blir det tydligare för kommunerna att avgöra vilken elsparkcykel som står felparkerad och kan forslas bort till en kommunal uppsamlingsplats. Det blir elsparkcykelförtagen som får betala kostnaden för transporten.

Regeringen: P-förbud för elsparkcyklar på gång- och cykelbana

Den andra följden av lagen är att det blir en större press på elsparkcykelföretagen så att de själva kan genomföra förändringar eftersom de kommer att drabbas av böter och beslagtagna elsparkcyklar.

Förhoppningen är alltså att företagen utvecklar system som gör att den som hyr en elsparkcykel inte parkerar den var som helst, till exempel genom att hyran inte kan avslutas om inte fordonet parkeras på rätt ställe.

Annons
Annons
Rulla till toppen