Tesla Supercharger V3 kan få ännu högre effekt – V4 ”snart” på gång

Existerande V3-laddare ska uppgraderas från 250 till 324 kW i Nordamerika, enligt nya uppgifter. Kort därefter kan en ny, ännu snabbare V4-generation vara på ingång.

Tesla Supercharger V3 kan få ännu högre effekt – V4 ”snart” på gång

Elon Musk uppgav i fjol att Teslas Superchargers skulle uppgraderas och få en högre maximal laddeffekt på 300 kW, istället för dagens 250. Den uppgraderingen har dock än så länge inte blivit av och nu kommer nästa bud: maxeffekten ska höjas till 324 kW.

Det är den vanligtvis välunderrättade Teslainvesteraren Sawyer Merritt som på Twitter uppger att de senaste V3-stolparna i Nordamerika ska effekthöjas. "Snart" därefter ska sedan en ännu kraftfullare V4-generation av Supercharger lanseras, tillägger han.

Äldre Teslor lär inte kunna utnyttja de uppgraderade laddarna fullt ut. Dagens Tesla Model 3 laddas med en spänning på 400 volt och en maximal effekt på 250 kW. Men bland annat uppgraderade Model S och Model X Plaid har i amerikanska laddtest visat tecken på att de kan laddas ännu fortare.

När Motortrend testade att ladda Tesla Model S Plaid vid en V3-stolpe ifjol nådde effektkurvan en tydlig platå på just 250 kW mellan 10 och 30 procent.

Det spekuleras också om att uppgraderingen av V3-stolparna görs i förberedelse för den planerade lanseringen av Tesla Cybertruck nästa år. En annan möjlighet är att Tesla Model 3 och Y då börjar rulla av produktionsbanden på Giga Texas och Giga Berlin med tillverkarens nya 4680 battericell som visades på 2020.

Dessa kan komma att få högre systemspänningar än dagens Teslor, eventuellt 800 volt. I sådant fall lär även de nya Supercharger V4-stolparna ha samma spänning tillsammans med en klart högre effektsiffra än 324 kW.

LÄS MER: Maxad spänning – är 800 volt framtiden?

Om eller när Teslas laddare kan tänkas effektuppgraderas i Europa är oklart. Men, vi kan notera att Superchargerbeståndet i Sverige idag (över 670 stolpar på 57 stationer) består av en stor andel V3-stolpar.

Hoppas det kommer till Sverige snart!
Ja
216
18
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.