Northvolt och Volvo bygger batterifabrik i Göteborg

Många orter var med och tävlade, men nu är det bestämt: miljardfabriken hamnar i Göteborg.

Northvolt och Volvo bygger batterifabrik i Göteborg

Volvo Cars och Northvolts nya batterifabrik ska byggas i Göteborg. Det meddelade de båda företagen i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen. Tillsammans investerar man 30 miljarder kronor i projektet, som ska leverera batterier till Volvos och Polestars kommande elbilar och skapa 3.000 nya jobb.

Volvo Cars och Northvolt meddelade redan i somras att de via ett gemensamt samriskföretag skulle investera i en ny batterifabrik. Sedan dess har flera städer både i och utanför Sverige övervägts som byggplatser, bland annat Skövde, Sundsvall/Timrå, Norrköping och Belgiska Gent där Volvo även har en bilfabrik.

Nu är det bestämt att fabriken ska byggas på Hisingen i Göteborg, på en tomt som ligger i direkt anslutning till Torslandafabriken. Att batterierna byggs på samma plats som bilarna har uppenbara logistiska fördelar, liksom närheten till Göteborgs hamn. Volvo Cars och Northvolts samriskföretag har också ett batteriutvecklingscenter på gång i staden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det inringade området visar en skiss över den kommande batterifabriken, som ligger precis bredvid Volvo Cars bilfabrik. FOTO: Göteborgs stad

Men Northvolt hade en lång lista med andra krav på de städer som tävlade om investeringen, vilka inte minst inkluderade tillgången på grön energi. Detta anser sig Göteborgs stad ha en lösning på. Ett annat krav var att godkännandeprocessen skulle gå snabbt, och att bygget skulle kunna påbörjas redan i september i år.

Under 2023 ska batteriproduktionen starta i liten skala, och tre år senare ska fabriken vara färdigbyggd. Då ska den kunna tillverka batterier med en kapacitet motsvarande 50 gigawattimmar årligen – tillräckligt för en halv miljon bilar. Den före detta Tesla-höjdaren Adrian Clarke har utsetts till chef för fabriken.

På fredagsförmiddagen gratulerade statsminister Magdalena Andersson Göteborg till nyheten.
– Det betyder jättemycket för tillväxten i Göteborg och kommer så klart göra att många människor kommer kunna få schyssta jobb med bra villkor. Så det här kommer betyda mycket, för hela Västsverige så klart, sa hon till Göteborgsposten.

Enligt Volvo kommer den nya fabriken bli en av de största av sitt slag i Europa. Och det kommer att behövas – Volvo Cars har som målsättning att enbart sälja rena elbilar från och med 2030. Redan 2025 ska hälften vara elbilar och den andra hälften laddhybrider.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.