Så mycket billigare är det att köra elbil än bensin och diesel

Elbilar kostar visserligen mer i inköp, men ger en betydligt lägre driftkostnad. I norra Sverige lönar sig elbilen mest.

Så mycket billigare är det att köra elbil än bensin och diesel

Branschorganisationen Bil Sweden har räknat ut kostnaden att köra bil i olika delar av landet.

– Våra beräkningar visar att elbilarna har lägre drivmedelskostnad per mil, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

I norra Sverige lönar det sig mest att köra på el. Där kan elbilisten sänka milkostnaden med 10 kronor per mil.

– Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer. Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad, säger Mattias Bergman.    

Söderut, där elpriserna är högre, blir vinsten med elbil lägre, omkring 5 kronor per mil. Oavsett var man bor i landet är det billigare att köra elbil.

Det är inte bara var man bor som spelar roll för ekonomin, utan även var man laddar. Generellt är det billigare att ladda hemma än att ladda på en publik laddare. Även om man bara laddar på offentlig laddstation går kalkylen hem för elbilisten, enligt Bil Sweden.

– Även om du enbart har tillgång till publik laddning är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin eller dieselbil, säger Mattias Bergman. 

I Bil Swedens kalkyl beräknas endast drivmedelskostnaden. För att få en komplett bild av totalkostnaden behöver man även räkna med service, försäkring, fordonsskatt, värdeminskning och kostnad för laddbox.

Värdeminskningen är ofta låg i procent räknat för en elbil, men högre i kronor på grund av det högre inköpspriset. Servicekostnad och fordonsskatt är lägre för elbilen. 

Priserna för elbilar sjunker

Bil Sweden räknar med att skillnaderna i inköpspris för elbilar kontra bensin- och dieselbilar är bort omkring 2025 eftersom kostnaderna för elbilsbatterier sjunker.

Du kan läsa hela rapporten från Bil Sweden här.

Min nästa bil blir en elbil!
Ja
412
235
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.