Video: Följ med på XPengs Sverigepremiär!

Det senaste kinesiska tillskottet till den svenska bilmarknaden är ännu ett märke som ser Tesla som sin huvudkonkurrent. Vi tittar närmare på mellanklassaren P5 och Tesla Model S-utmanaren P7, samt intervjuar Xpengs nordiske chef Elvis Cheng.

Annons
Annons

Konkurrensen om elbilskunderna hårdnar månad för månad. Redan i år har kinesiska Aiways lanserats och nu tar XPeng plats på Mall of Scandinavia i Stockholm med sin första butik. Kinesiska Ora och NIO är också på väg in i landet. 

De ”traditionella” biltillverkarna kommer samtidigt med allt fler elbilar, kanske är de lite rädda för att de nya kinesiska tillverkarna ska ta för sig av marknadsandelarna?

XPeng siktar på premiumsegmentet med hög byggkvalitet, fina materialval och ska alltså först och främst inte konkurrera med pris. Därför är det lite märkligt att snabbladdningen ligger under MG-nivå, med max 80 kW.

Att mellanklassaren P5 inte har fällbart baksäte och därtill en trång bagageöppning känns också märkligt, men XPeng verkar inte ha bråttom in på marknaden och kommer att uppdatera bilarna så att de ska passa svenskarna bättre.

Kanske mjukstartar man för att lära sig den europeiska marknaden och bygga varumärke för att inleda en försäljningsoffensiv när modellerna känns mer konkurrenskraftiga och det finns en suv på programmet?

I filmen tittar vi närmare på de två första modellerna och får dessutom en intressant intervju med Elvis Cheng, Nordenchef – som förklarar XPengs strategi och vad som skiljer dem från andra tillverkare.

Annons
Annons
Rulla till toppen