Stellantis: Tredubblad vinst – och stort fokus på el

Vad får man om man tussar ihop franska Peugeot/Citroën (plus Opel/Vauxhall) med det ständigt krisande FiatChrysler? En framgångssaga, uppenbarligen.

Annons
Annons

Efter det första året som Stellantis kan nämligen bolaget notera en tredubblad vinst, jämfört med det sammanlagda resultat 2020 för de ”gamla bolagen”!

Nettointäkterna landade på 152 miljarder Euro (+14 procent) medan vinsten stannar på 13,4 miljarder euro (141 miljarder kronor). Man säger att synergieffekterna av samgåendet sparat ca 3,2 miljarder euro.

Aktieägarna jublar: 3,3 miljarder euro i vinstutdelning. Men också en bra bonus till de anställda: De italienska arbetarna får ett tillskott på 450 euro på april månads lönecheck.

Stellantis: Tredubblad vinst – och stort fokus på el
Fiat 500e med 32 mils räckvidd har blivit en framgång runt om i Europa.

Stellantis har haft volym- och vinstökning på samtliga sina tre stora marknader – Europa, Nordamerika och Sydamerika. Även sorgebarnet Asien visar en, om än liten, tillväxt.

Intressant är att det plågade märket Maserati nu är tillbaka på svarta siffror. Tack vare en ökad försäljning till 24 200 bilar (+7 300 fler än förra året) gav man ett rörelseresultat på 103 miljoner euro.

Stellantis vd Carlos Tavares kommer att presentera koncernens framtidsplaner den 1 mars i Amsterdam. Men det är redan nu känt att Stellantis ska vara 100 procent elbilstillverkare redan år 2027.

Sedan tidigare har Stellantis meddelat att DS (från 2024), Lancia (2026), Alfa Romeo och Opel (2027) ska vara renodlade elbilsmärken. Den senaste nyheten är att både Fiat och Abarth kommer att vara renodlade elbilsmärken 2027, åtminstone på den europeiska marknaden.

Just nu har Fiat tre e-modeller i sitt utbud. Med 44 000 sålda enheter var Fiat 500e, enligt företaget själva, den mest sålda elbilen i tolv länder.

– Dagens rekordresultat visar att Stellantis är väl positionerat för att nå starka resultat, även i de mest osäkra marknadssammanhang, kommenterar Carlos Tavares vid en presskonferens.

Annons
Annons
Rulla till toppen