Northvolts nya gigafabrik: ett nedlagt pappersbruk i Borlänge

Northvolt köper det nedlagda pappersbruket Kvarnsveden av skogsjätten Stora Enso för att tillverka aktivt anodmaterial till batterier där från 2024. På sikt ska bruket sedan byggas ut till en fullstor "gigafabrik".

Annons
Annons

När det 122 år gamla Kvarnsveden, som ännu ett i raden av svenska papersbruk, lades ned i fjol fick 400 anställda gå. Ägaren Stora Enso ansåg inte att anläggningen var lönsam längre, på grund av den allt mindre efterfrågan på papper i Europa.

Nu går Northvolt in med en miljardsatsning och köper hela bruket av Stora Enso. Planen är att göra om det gamla bruket till en så kallad gigafabrik, likt Northvolt Ett i Skellefteå och den kommande Northvolt/Volvo Cars-batterifabriken i Göteborg.

Till skillnad från dessa ska dock Kvarnsveden först användas för att tillverka aktiva anodmaterial, en viktig delkomponent till litiumjon-battericellerna som ska tillverkas på gigafabrikerna. Enligt Northvolt ska produktionen på sikt räcka för att bygga ”över 100 gigawattimmar” med batterier med materialen på företagets andra fabriker.

Kvarnsveden beräknas vara i drift under Northvolt-flagg vid slutet av 2024 och enligt företaget ska det innebära 1 000 nya jobb i Borlänge.

Hur mycket pengar som investeras i satsningen är inte officiellt, men det ska röra sig om en miljardsumma.

– Det handlar om flera tiotals miljarder kronor, säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt till DN.

”En optimal plats”

Enligt Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt, är köpet av det nedlagda pappersbruket en del i företagets arbete med cirkulär ekonomi och återvinning:

– Sedan Northvolt grundades har vi fokuserat på cirkulär batteriproduktion, men det här är första gången vi återanvänder en hel produktionsanläggning. Med sin tillgång till energi, industrivatten och det breda produktionskunnandet i regionen är Kvarnsveden en optimal plats för en gigafabrik, säger han i ett uttalande.

Beskedet om uppköpet har mötts av jubel i Borlänge.

– Vi är jätteglada över att den nya batterifabriken kommer till Borlänge, efter ett tungt besked om nedläggningen av Kvarnsvedens pappersbruk för några månader sedan, säger Borlänges kommunstyrelseordförande Jan Bohman (S) till SVT Dalarna.

Annons
Annons
Rulla till toppen