Volvo testar trådlös laddning för elbilar

Flera Volvo XC40 Recharge ska rulla som taxibilar i Göteborg och testa den nya laddtekniken.

Annons
Annons

Volvo Cars inleder nu ett treårigt pilotprojekt i Göteborg för att testa trådlös laddning av elbilar i staden. En ”liten” flotta av modifierade Volvo XC40 Recharge-bilar ska köras av ett taxibolag i staden och ladda på de särskilda laddplatserna.

Det är amerikanska Momentum Dynamics som levererar de nedgrävda ”laddplattorna”. Dessa sätter igång och laddar elbilar som parkerar över dem automatiskt, förutsatt att de är utrustade med en snarlikt formad mottagare på undersidan.

Det gäller att parkera rätt så att mottagaren hamnar precis över laddplattan bara, annars startar inte laddningen. Till sin hjälp har taxiförarna därför XC40 Recharges 360-graders parkeringskamera.

Maxeffekten är bara 40 kW, så det är ingen snabbladdning. Enligt Volvo ska 30 minuters laddning ge 10 mil till i räckvidd.

Volvo Cars uppskattar att testbilarna kommer att ”köras mer än 12 timmar om dagen och komma upp i en körsträcka på 10.000 mil om året”. Förutom Volvo Cars och Momentum Dynamics är även bland annat energibolagen Vattenfall och Göteborg Energi involverade i projektet.

Pilotprojektet är del av det större initiativet Gothenburg Green City Zone som inleddes ifjol. Målet med det är att skapa ett helt klimatneutralt och utsläppsfritt transportsystem i en zon i Göteborg senast 2030.

Volvo har forskat med den trådlösa laddtekniken, även kallad induktionsladdning, en längre tid. Andra bilmärken som experimenterat med tekniken inkluderar bland annat Mercedes, Honda och BMW. 2020 togs en ny internationell standard fram för tekniken kallad SAE J2954, så det finns goda möjligheter för att alla elbilar och laddhybrider i framtiden ska kunna använda trådlös laddning.

Annons
Annons
Rulla till toppen