Regeringens förslag: nya tusenlappar för att lindra elchocken

I en extra ändringsbudget föreslår regeringen en förlängning av den tidigare beslutade elpriskompensationen. Runt två miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige kan bli berättigade till mer pengar i kompensation för de fortsatt dyra elpriserna.

Annons
Annons

Rysslands invasion av Ukraina har inte bara lett till dyrare bränslepriser. Det har också fått stora följdverkningar på den europeiska energimarknaden. Det har lett till höga elpriser även i Sverige.

Den ekonomiska smällen från det vill regeringen nu lindra. Under fredagsmorgonen presenterade man en extra ändringsbudget till skäl av kriget i Ukraina. I den föreslås bland annat en förlängning av den tidigare elpriskompensationen som man beslutade om i februari.

– Elpriset är exceptionellt högt och många hushåll kommer få höga elräkningar även för mars. För att mildra effekterna i denna exceptionella situation finns det skäl att en tillfällig kompensation för hushåll i södra och mellersta Sverige där elpriserna är högst, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i ett uttalande.

Förlängningen ska alltså gälla för elprisområdena 3 och 4. Förutom förlängningen sänks även den lägsta nivån för kompensation i förslaget. Går det igenom är även hushåll med en förbrukning om 400 kWh berättigade till kompensation – om än bara 100 kronor.

För att få de tidigare beslutade stöden för december 2021–februari 2022 krävs en månadsförbrukning på minst 700 kWh. De som hade en förbrukning på minst 2 000 kWh under perioden kommer att få 2 000 kronor per månad i stöd.

Spannet för kompensationen som regeringen föreslår för mars månad är 100–1 000 kronor. Regeringen beräknar att den förlängda kompensationen kommer att ”träffa” runt två miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige.

Kostnaden för att ge hushållen stödet beräknar man samtidigt till ”mer än 800 miljoner kronor”.

 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen