Höjd fartgräns för norska släpvagnar

I Norge får den som kör med släp- och husvagn på kroken nu köra i 100 km/t – förutsatt att vagnen uppfyller vissa tekniska krav.

Annons
Annons

Hastighetsbegränsningen för släp höjdes den 11 mars i vårt grannland Norge. Då höjdes den tillåtna hastigheten för obromsade släp från 60 till 80 km/t och vissa bromsade släp till 100 km/t. Med det gäller nu så gott som samma regler i landet som i exempelvis Danmark och Tyskland.

Särskilt campingturister kommer att uppskatta att norska hastighetsgränser har blivit lättare att förstå och följa, och mer i linje med reglerna i våra grannländer, sa Norges transportminister Jon-Ivar Nygård till tidningen Motor i samband med införandet.

För att få dras i 100 km/t måste släpet uppfylla vissa tekniska krav. Det krävs bland annat hydraulisk stötdämpning och en stabiliserande släpvagnskoppling. Släp- och husvagnar som uppfyller kraven får ett så kallat Tempo 100-certifikat, precis som i Tyskland och Danmark.

Enligt norska Motor finns det i dagsläget få släpvagnar på marknaden som uppfyller kraven för Tempo 100-certifiering.

Transportstyrelsen: Inga planer

I Sverige gäller fortsatt 40 km/t respektive 80 km/t som hastighetsbegränsning för obromsade och bromsade släp. Även obromsade släp med en totalvikt på max 750 kilo får köras i 80 km/t, förutsatt att ”totalvikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt eller om släp- eller husvagnen är olastad och tjänstevikten inte överstiger bilens halva  tjänstevikt”, enligt Transportstyrelsen.

Enligt Niclas Nilsson, utredare på myndigheten, finns det i dagsläget inga planer i Sverige på att ta efter Norge och höja hastighetsbegränsningen för bromsade släp.

 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen