Tesla öppnar ”världens mest avancerade bilfabrik” i Texas

Teslas sjätte fabrik ska kunna producera en miljon bilar om året.

Annons
Annons

Under ett påkostat evenemang på torsdagen som bland annat inkluderade en drönarshow, en Texas-flagga bestående av 87 Model Y-bilar och en jättestor cowboyhatt i metall, invigde Tesla sin nya fabrik i Austin kallad Giga Texas.

Det kilometerlånga 10-miljardersbygget är Teslas sjätte fabrik och företagets nya, globala huvudkontor. Fabriken ska producera en halv miljon Model Y årligen.

Från och med nästa år ska även den vilda pickup-modellen Cybertruck, sportbilen Roadster och lastbilen Tesla Semi byggas här. Dessutom ska Teslas nya 4680-celler och företagets nya, strukturella batteripaket tillverkas på plats.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tesla öppnar ”världens mest avancerade bilfabrik” i Texas
Franz von Holzhausen och Elon Musk framför Tesla Cybertruck, som ska byggas i Texas från och med 2023.

Vd:n Elon Musk höll ett tal inför de tusentals människor som samlats för invigningen. Han körde upp på scenen i en Tesla Roadster från 2008, iklädd cowboy-hatt och mörka solglasögon. Publiken hyllade honom som en rockstjärna med skrik, jubel och till och med tårar.

När jublet la sig berättade Musk om hur fabriken fungerar. Den skiljer sig från Teslas andra fabriker genom att ha allt som behövs för att bygga en bil under samma tak. Musk jämförde fabriken med en integrerad krets som innehåller alla nödvändiga komponenter.
– Det är råmaterial in på ena sidan och bilar ut på den andra, sa han.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tesla öppnar ”världens mest avancerade bilfabrik” i Texas
Giga Texas har allt under ett tak. ”Råmaterial kommer in, en massa grejer händer, och en bil kommer ut på andra sidan”, säger Elon Musk.

”Massiv våg av nya produkter”

Musk pratade också om företagets planer de kommande åren.
– Det här året handlar om att skala upp, och nästa år kommer en massiv våg av nya produkter, sa han.

Dessa nya produkter inkluderar en ”dedikerad robotaxi” som kommer ha ett ”futuristiskt utseende”, samt en första version av humanoidroboten Optimus som Tesla berättade om förra året. Den har Musk stora förhoppningar om.
– Optimus kommer att omdefiniera vad en ekonomi ens är. Den kommer att kunna göra allt som en människa inte vill göra. Det kommer bli en ålder av överflöd, jag tror att den kommer att förändra världen ännu mer än vad bilarna har gjort, sa han.

Rullar ut FSD-programmet till fler

Tesla planerar också att rulla ut sin så kallade ”Full Self Driving”-funktion till en bredare grupp av användare i år. Hittills har bara en liten del av de kunder som betalat extra för funktionen fått tillgång till den, baserat på ett säkerhetsbetyg som avgör om en föraren är lämplig för det.

Nu är planen att alla som betalat för funktionen ska kunna använda den. Namnet är lite missvisande, eftersom bilarna fortfarande inte kan klara sig helt själva ute i trafiken. Men ambitionen är att det ska bli så framöver.

Se hela eventet här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen