”En lounge på hjul och ett mobilt kontor”

Bilen är rymligare än någon tidigare Audi och ska fungera som en "lounge på hjul och ett mobilt kontor".

Annons
Annons

På tisdagen lyftes skynket från Audis konceptbil Urbansphere – en modell som visar Audis tolkning av hur en modern stadsbil ska se ut.

Urbansphere är den sista i raden av tre konceptbilar från Audi som ska förkroppsliga märkets vision för morgondagens bilar. De har tidigare visat Skysphere, som är en blandning av en självkörande GT-bil och en sportbil, och Grandsphere, som är en stor, fyrsitsig sedan fokuserad på lyx.

Urbansphere är i stället en stadsbil tänkt att användas i Kinesiska megastäder ”där det råder en särskild brist på personligt utrymme”, skriver Audi.

Bilen har därför mer plats i kupén än någon tidigare Audi, och ska fungera som en ”lounge på hjul och ett mobilt kontor” – perfekt för affärsmän i Shanghai som ständigt sitter fast i bilköer.

Mycket fokus har därför lagts på inredningen. Urbansphere ska kunna vara helt självkörande, och ratt och pedaler kan fällas in under instrumentbrädan när de inte används. Audi siktar på att kunna erbjuda självkörning på nivå 4, där bilen kör helt på egen hand, år 2026.

Urbansphere bygger på Volkswagengruppens PPE-plattform, som också utgör basen för Audis kommande A6 e-tronnästa Porsche Macan och Audi Q5. Två elmotorer levererar totalt 401 hästkrafter och räckvidden är upp till 75 mil. PPE-plattformen har 800-voltsteknik, vilket ska göra det möjligt att ladda från 5 till 80 procent på mindre än 25 minuter.

Inredningen går i beige och grå toner som tillsammans med trä- och ullmaterial ska skapa en dämpad och lyxig miljö. Bland tekniken ombord finns en funktion som analyserar passagerarnas ansiktsuttryck och röster för att ta reda på hur de mår och om de är stressade. En meditationsapp finns tillgänglig på bilens stora OLED-skärm vid behov.

På utsidan fortsätter Audi trenden med en jättestor ”grill” framtill som här är utrustad med led-lampor som kan användas för att skicka olika signaler till andra trafikanter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen