Så opraktisk blir Lexus nya elbil

Lexus har nu visat sin nya elbil RZ 450e på riktigt. Revolutionerande styrning, gott om effekt och hög tillförlitlighet ska locka kunderna.

Annons
Annons

Lexus första elbil UX300e kan vara en av de sämsta elbilarna att lanseras under 2010-talet. Den första helt eldrivna Lexusen som kommer att konkurrera på riktigt blir istället RZ 450e som dyker upp på vägarna under 2022. 

En lyxig Toyota bZ4X – Lexusen är baserad på samma e-TNGA plattform som Toyota bZ4X och Subaru Solterra.

Batteripaketet blir på 71,4 kWh och det ska kunna ge över 400 kilometers räckvidd enligt WLTP-körcykeln. Förbrukningen hoppas Lexus ska landa på under 18 kWh/100 km.

Ladda gör man med upp till 150 kW vid likströmsstolparna. Spänningen i batteripaketet är på 355 volt vilket gör det svårat att få ut riktigt hög effekt på närmare eller över 200 kW. Hur lång tid det tar att ladda vill inte Lexus dela med sig av ännu.

Någon AC-laddeffekt nämns inte heller men släktingen Toyota bZ4X ska kunna utrustas med en ombordladare på 11 kW, dock inte direkt från start då 6,6 kW gäller. 

Varken laddeffekten eller räckvidden är överväldigande. Uspen är istället tillförlitlighet som länge varit en av Lexus bättre grenar. Även efter 10 år ska batteriet inte tappat mer än 10 procent av sin kapacitet.

Så opraktisk blir Lexus nya elbil

Lexus bjuder på mycket mer effekt än Toyotan den baseras på. Elmotorerna, en fram och en bak, ger ifrån sig totalt 313 hk och 435 Nm. Den främre elmotorn står för 204 stycken och de resterande 109 hästarna levereras från motorn på bakaxeln. bZ4X har en maxeffekt om som mest 218 hk i fyrhjulsdrivet utförande.

Subaru har stått för utvecklingen av fyrhjulsdriften till bZ4X och det är högst troligt att vi ser samma teknik i Lexusen. Med god erfaranhet av både rally- och gatbilar som driver på alla fyra är Lexus i goda händer. Subarus egna syskonmodell Solterra kommer till Sverige nu i sommar.

Så opraktisk blir Lexus nya elbil
Rejäl lutning på bakrutan stjäl utrymme.

Lexus har lagt extra mycket tid på ljudisoleringen. Utan något nämnvärt motorljud står vind- och väglud ut mer och det har ingenjörerna föröskt släta ut. Man har även fokuserat mer än vanligt på bullernivån i baksätet. 

En annan komforthöjande detalj hittar vi i interiören. Där har man monterat värmeelement placerade under instrumentpanelen och som utnyttjar infraröttljus för att värma upp kupén snabbare. Det ska också ge ”känslan av att ha en varm filt lindad runt benen”. 

Så opraktisk blir Lexus nya elbil
Det ser ut som att 40/20/40-delning och skidlucka saknas.

Det som får en att reagera är den kraftigt sluttande bakrutan som definitivt kommer påverka bagageutrymmet. Några VDA-siffror har vi inte fått ta del av. Dessutom tyder bilderna på att dt enbart är 60/40-delning som gäller och ingen genomlastningslucka.  

Redan tidigare har vi fått se bilder på interiören som visar en så kallad ”yoke”-formad ratt likt i nya Tesla Model S och X men även i bZ4X. Lexus skriver att det krävs mindre än ett halvt varv för att gå från mitten till fullt rattutslag.

Denna teknik ska bidra till att minska irriterande rattrörelser vid exemplevis ojämna vägar eller kraftig vind, samtidigt som vägkänslan ska vara bra. Det sistnämnda ställer vi oss aningen tveksamma till och får lov att återkomma till.

Så opraktisk blir Lexus nya elbil
Ratten är långt ifrån rund på de teaserbilder som släppts tidigare. Infotainmentskärmen är på 14-tum. Systemet känns igen från nya Lexus NX.

Lexus uppfinner hjulet med den nya styrningen där den runda ratten har blivit likt den i ett flygplan eller som i Model S och X. Även kusinen bZ4X har fått en så kallad ”yoke”. Det som är nyast är dock att astyrningen inte är mekaniskt kopplad till hjulen

Det är istället drive-by-wire som står för kontrollen av fordonet. Precis som tidigare nämnda japanska släkting. Denna ratt och styrning är dock tillval. Tur tycker nog vissa. 

Levereras redan i år – Bilen går att reservera redan nu och de snabbaste kunderna kommer att kunna få en bil i slutet av året. Några svenska priser har vi däremot inte fått ta del av ännu.

Så opraktisk blir Lexus nya elbil
Annons
Annons
Rulla till toppen