Volvos investering kan ge laddning på över 350 kW

Israeliska StoreDots snabbladdningsteknik ska vara banbrytande. Nu har Volvo Cars Tech Fund investerat i företaget.

Annons
Annons

Det är en speciell batteriutveckling med en unik kiseldominant anodteknik som tillsammans med extra bra mjukvaruintegration som ska ge den mycket snabba laddningen. Skrytsiffran som Volvo presenterar säger att tekniken ska kunna ladda på motsvarande 16 mils räckvidd på fem minuter.

Genom sin investering hoppas Volvo nu att kunna sätta StoreDots snabbladdningsteknik i produktion till 2024.

– Vi siktar på att bli den snabbaste förnyaren i vår bransch, och Tech Fund spelar en avgörande roll för att etablera partnerskap med framtida teknikledare. Vår investering i StoreDot passar perfekt in i detta tankesätt och deras engagemang när det gäller elektrifiering och koldioxidfri mobilitet matchar vår egen. Vi är glada över att göra detta till ett framgångsrikt samarbete för båda parter och arbeta för att ta denna banbrytande teknik till marknaden, säger Alexander Petrofski, chef för Volvo Cars Tech Fund i ett uttalande.

Laddeffekten överstiger vad de flesta av dagens laddstolpar klarar av. Räknar vi på WLTP-förbrukningen hos en framhjulsdriven, grundutrustad Volvo C40 Recharge (18,3 kWh/100 km) skulle 160 km på 5 minuter innebära en laddeffekt på precis över 350 kW – den högsta laddeffekt du idag kan få ur en laddstolpe i Sverige. 

Med högre förbrukning skulle ännu högre effekt krävas. Men denna teknik kommer vi först få se i helt nya elbilar vars förbrukningssiffror inte går att sia om men som mest troligt är lägre än dagens. 

Batteriets spänning är minst 800 volt vilket är vad som krävs för att kunna kräma ur maximala 350 kW ur den CCS-laddningsstandarden som följs av den klara majoriteten av laddare längs vägarna. Men det är möjligt att spänningen kommer vara ännu högre än så.

Det ärvia det samriskföretag som Volvo och Northvolt tillkännagav under förra året som investeringen i StoreDot kommer. Investeringarna i det samriskföretaget uppgår i 30 miljarder kronor. 

Volvo säger att man genom investeringen i StoreDot har säkrat tillgång till all teknik som utvecklas som en del av samarbetet.

Annons
Annons
Rulla till toppen