Tesla slår rekord igen – har tjänat 31 miljarder på tre månader

Den amerikanska elbilstillverkaren fortsätter att slå nya kvartalsrekord.

Annons
Annons

Teslas leveransrekord under årets första tre månader ledde inte helt oväntat även till nya kvartalsrekord vad det gällde vinst och omsättning. 177 miljarder kronor omsätte tillverkaren under perioden, med en vinst på hela 31 miljarder kronor.

Vinstmarginalen hamnade därmed på 17,5 procent, en siffra som är bland de högsta inom bilindustrin. Det innebär att företaget tjänade omkring 100 000 kronor för var och en av de 310 048 bilar de levererade under kvartalet.

Att räkna på det sättet är dock lite missvisande eftersom en stor del av Teslas intäkter kommer från andra håll. Under 2021 sålde de exempelvis utsläppskrediter till andra biltillverkare för 14,3 miljarder kronor, vilket motsvarade mer än en fjärdedel av vinsten för året.

Teslas senaste omsättningsökning och vinstrekord beror också mycket på företagets senaste prishöjningar av sina bilar. Under investerarsamtalet då ovan siffror presenterades menade Elon Musk att höjningarna gjorts för att ta höjd för stigande inflation, som redan lett till ökade leverantörs- och logistikkostnader.

– Våra priser är just nu för bilar som levereras om kanske sex till 12 månader så det här är vår bästa gissning, sa Tesla-vd:n under samtalet.

Tesla öppnade nyligen två nya fabriker, en strax utanför Berlin i Tyskland och en i den amerikanska delstaten Texas. Med det förväntar Elon Musk nu att man ska producera 1,5 miljoner bilar i år, samtidigt som han noterade att man hitills förlorat ungefär en månads ”tillverkningsvolym” på sin Shanghaifabrik på grund av Kinas senaste corona-lockdowns.

Tesla rapporterade sin första helårsvinst någonsin år 2020 – 18 år efter att företaget bildades.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen