Så ofta brinner Teslas bilar – jämfört med genomsnittet

Tesla har tröttnat på snacket i sociala medier om brinnande elbilar. De kontrar med statistik som visar att konventionella bilar brinner mer än tio gånger oftare.

Annons
Annons

Genom att jämföra egen data med statistik från National Transport and Safety Authority (NHTSA) har Tesla fått fram en jämförelse för bilar som rullar på vägarna i USA.

Där uppstår i genomsnitt en brand per 30 miljoner körda kilometer. Motsvarande siffra för Tesla är 330 miljoner km – en skillnad på 11 gånger till förmån för elbilarna.

Tesla har använt data från åren 2012 till 2020. Om man bortser från 2020 ökar Teslas brandfrekvens något till en niondel av normalbilen. Den som vill gräva djupare i företagets olycksstatistik kan göra det i Teslas olycksrapporter online.

Det finns flera förklaringar till resultatet. Huvudanleningen är troligen skillnaden i ålder. Dansk och svensk statistik visar att det inte är skillnad i brandrisk mellan laddhybrider och rena elbilar.

Det finns flera studier som visar att bränder i elbilar är mer ovanliga än bensin- och dieselbilar. När ett elbilsbatteri väl tar eld är branden däremot väldigt svår att släcka och släpper ut stora mängder giftiga gaser.

 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen