Så mycket gratisladdar Sveriges elbilister

Vissa affärer och arbetsgivare bjuder på ström. Det finns också publika laddare där kommuner ger bort ström. Resultatet från vår enkät där 1.022 elbilsägare berättat om sin laddning bör göra ägare av bensin– och dieselbilar gröna av avund …

Annons
Annons

Priset på elektricitet varierar men för en storkonsument med bundet avtal kostar det ofta runt tio kronor att ge bort en timmes laddning – vid en 11 kW-stolpe. Kan en affär locka till sig kunder med hjälp av laddare är det förmodligen mer lönsamt än traditionell reklam.

En hel del arbetsgivare ”ger bort” ström också, vilket inte är lagligt. Skatteverket upplyser om att fritt drivmedel är en skattepliktig förmån, som ska beräknas utifrån kostnaden på el och bilens förbrukning. För en privatbil beräknas förmånen till marknadsvärdet och för en förmånsbil räknas den summan upp med 1,2.

Enligt vår enkät är det bara 35 procent av elbilsägarna som aldrig laddar gratis. Det betyder således att 65 procent av elbilsförarna någon gång får gratis energi. Räknar vi med att snittkörsträckan är 1 200 mil per år och att majoriteten ungefär får 25 procent av energin utan att betala betyder det att de flesta kör cirka 300 mil om året – utan drivmedelskostnad.

Har du en bensinbil som i snitt drar 0,8 liter per mil och bränslet går på 21 kronor per liter, kostar 300 mil 5 040 kronor – så mycket i värde får alltså elbilisten, förutom att den el hen betalar för är billigare än bensin och diesel.

Var tionde elbilist laddar minst 70 procent av sin el gratis

Det är bara en av 100 som uppger att all ström de laddar med är gratis, men tittar vi på hur många som får minst 50 procent av sin laddning hamnar siffran på 12 procent, och tio procent får minst 70 procent utan att betala.

Gör vi samma kalkyl som tidigare med en årlig körsträcka på 1 200 mil landar bränslenotan för en bensinbilist på 20 160 kronor. En elbilist som bara betalar 30 procent av sin egen laddning kommer undan med runt 1 500 kronor, räknat på en förbrukning på 2 kWh per mil och ett elpris på två kronor per kWh.

Så mycket gratisladdar ”elbilssvensson”

Andel gratisladdning Andel ebilsägare
0 35%
1–10% 37%
11–50% 16%
51–80% 4%
81–99% 8%
100% 1%
Annons
Annons
Rulla till toppen