Nytt förslag: Priserna på elbilar kan chockhöjas i Norge

I Norge har elbilar varit momsbefriade, men nu har den norska regeringen lagt ett förslag som bland annat innebär att elbilar beläggs med 25 procents moms. För Mercedes EQS och Porsche Taycan kan prishöjningarna bli större än 200 000 norska kronor, enligt Norsk Elbilforening.

Nytt förslag: Priserna på elbilar kan chockhöjas i Norge
Det nya förslaget har väckt elbilistorganisationens ilska: ”Hopplöst, oförutsägbart och värdelöst”, enligt Christina Bu, generalsekreterare på Norsk Elbiforening.

Med en elbilsandel på över 80 procent har det varit väntat att den norska regeringen skulle slopa momsbefrielsen på elbilar. I dag kom ett förslag som skulle betyda full moms – 25 procent – för elbilar som kostar över 600 000 norska kronor samt skatteavdrag för elbilar under 500 000 norska kronor.

– Regeringens förslag med moms på elbilar är fruktansvärt, oförutsägbart och går inte att använda. Det slår undan benen på Norges mest berömda klimatinitiativ, säger Norsk Elbilforenings generalsekreterare Christina Bu i ett uttalande.

Hon anser att statsminister Jonas Gahr snubblar på målsnöret, på väg mot att bli världens första land med 100 procent sålda elbilar 2025.

– Nu äventyras plötsligt allt, fortsätter hon.

Elbilföreningen: regeringen bryter mot löften

Kritiken riktar främst in sig på ett "komplicerat stödsystem som gör det svårare att förstå vad priset på en elbil blir och gör det lättare att kapa vid sena nattförhandlingar i Stortinget. Förslaget bryter också mot tidigare löften om att elbilar under 600 000 norska kronor inte skulle drabbas av höjningar och att avgifter på elbilar inte skulle införas", skriver Norsk Elbilforening.

Organisationen hade hellre sett en glidande momsskala för bilar i olika prisklasser i stället för ett stöd som varierar beroende på bilens grundpris.

Norges mest sålda bil, Tesla Model Y kommer med det nya förslaget att bli 24 800 kronor dyrare. Toppversionen Performance blir cirka 50 000 norska kronor dyrare.

Uträkningen av det nya priset ser ut så här:

Nuvarande pris: 599 187 kronor.

25 procent moms: 149 797 kronor.

Elbilsstöd: 125 000 kronor.

Nytt pris: 623 984 kronor.

Sveriges system med 70 000 kronor i bonus är bättre.
Ja
34
177
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.