Volkswagen återupplivar Scout som elpickup och suv

Eldrivna pickuper och större suvar är nästa stora kassako för världens bilföretag och Volkswagengruppen är all in med varumärket Scout som man fick på köpet av lastbilstillverkaren Navistar.

Annons
Annons

VAG har gett efter för trycket från sina amerikanska återförsäljare som inget annat än önskat sig stora pickuper och maffiga suvar. Man utökar alltså sin varumärkesportfölj med ett klassiskt amerikanskt varumärke och startar ett helt nytt företag: Scout.

Bilarna ska byggas på en egen specifik elbilsplattform, framtagen för dessa bjässar. De första modellerna lär vara klara 2026, men redan nästa år ska vi får se de första prototyperna.

– Eldrift ger oss en historisk möjlighet att ta oss in på denna enorma och mycket lönsamma marknad, vilket visar på vår ambition att bli en stor spelare i USA, säger koncern-vd Herbert Diess i ett uttalande.

Pickuper är oerhört populära på den amerikanska marknaden, där de står för runt 15 procent av marknaden. VW vill kapa åt sig minst tio procent av hela de amerikanska bilmarknaden.

Volkswagen återupplivar Scout som elpickup och suv
International Harvester Scout II (1971–80). FOTO: John Lloyd/Flickr, cc-by-2.0.

Fakta: International Harvester Scout

Offroad-bilen Scout lanserades 1960 av International Harvester Company, som också tillverkade bland annat traktorer och jordbruksmaskiner. Scout tillverkades fram till 1980 både som suv och pickup. Båda karossformerna erbjöds också med cabriolettak.

Det var boxiga, tunga och tuffa bilar, men kanske inte de mest tekniskt avancerade. Under märkets 20-åriga historia byggdes det 532 674 stycken Scout. Den siffran räknar VW säkert med att slå tämligen omgående.

Annons
Annons
Rulla till toppen