STCC skippar bensinbilarna – visar tävlings-Teslor

Redan nästa år blir STCC världens första helelektriska nationella mästerskap som bland annat ska bjuda på stadsrace. Ut med bensinbilar och in med de överlägset starkaste och snabbaste bilarna i STCC:s historia. Vilka märken det blir – här bjuds det på en stor överraskning!

Annons
Annons

Bilarna har en effekt på 550 hk, ska klara 0–100 km/h på under tre sekunder och ha en toppfart på nära 300 km/h. Batteripaket har 45 kWh och man har 800-voltsteknik. Det blir alltså de snabbaste bilarna som tävlat i STCC.

– Sedan STCC startades 1996 är elektrifieringen det enskilt viktigaste och största steget framåt för såväl STCC som skandinavisk motorsport – vi skriver historia i dag, säger Micke Bern, vd för STCC.

Företaget EPWR bygger just nu de helt nya elektriska STCC-bilarna, och man håller på med en första serie på 12 bilar, som alla är tingade.

Den första bilen man bygger är en Tesla! Vilka andra märken som kommer att ansluta är inte officiellt, men tänk om vi kommer tillbaka till den härliga tiden då massvis med varumärken tävlade mot varandra och fansen hejade på sitt märke!

Noteras ska att företaget Tesla inte är med på satsningen och att Tesla Sverige är inte involverade.

– Motorsport är en stark drivande kraft i teknisk utveckling för bilindustrin och med elektrifieringen av STCC med EPWR tar vi steget tillbaka i framkanten av utvecklingen. Responsen vi hittills fått kring de nya STCC-bilarna från såväl nya som existerande partners har varit enormt positiv och vi har tveklöst en spännande era framför oss, säger Emil Axelsson på EPWR.

Stadslopp åter på tävlingskalendern

Med omställningen till el kommer även stadsrace att göra comeback, berättar Micke Bern på STCC:

– Vi har tillsammans med nyckelpartners arbetat hårt med detta under flera år och nu är förutsättningarna här för att genomföra det på ett hållbart sätt. Vår grundfilosofi är att inspirera samhället till en hållbar omställning genom spektakulär elektrifierad racing. Att vi dessutom tillsammans med Helsingborg kan ta steget tillbaka till stadsbanorna är ytterligare ett styrkebesked som den här satsningen möjliggör.

STCC har ett treårskontrakt med Helsingborgs stad, att köra stadsrace. Premiär blir det alltså redan nästa år, den  16-17 juni och det jobbas för att få till fler stadslopp.

”Väntat länge på den här dagen”

Brink Motorsports teamchef Ted Brink är entusiastisk:

– Vi har väntat länge på den här dagen där vi startar ett helt nytt kapitel för skandinavisk motorsport. Elektrifieringen av STCC är helt avgörande för framtiden av vår verksamhet och det är med glädje som vi sätter tänderna i den stora omställning som vi har framför oss parallellt med vår nuvarande STCC-satsning.

Bilarna kommer att baseras på vanliga bilar som modifieras med säkerhetsutrustning, bromsar, stötdämpare, elmotorer och mycket mer. Hur många varumärken och vilka det blir kommer att avslöjas under året.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky har provkört ock är lika entusiastisk:

– De nya STCC-bilarna är sjukt roliga och utmanande att köra, de är som natt och dag jämfört med dagens tävlingsbilar. Den höga effekten och den låga tyngdpunkten som batterierna ger gör att körkänslan är så nära formelbilar man kan komma, men med den fantastiska racingen som standardbilar ger kvar. Jag har länge trott på elektrisk racing och det är fantastiskt kul att vara med i utvecklingen sedan dag ett. Jag längtar verkligen till 2023!

Dagens STCC-bilar kommer dock inte att skrotas helt. De kommer att leva kvar under en del tävlingshelger i en klass kallad TCR Scandinavia och fungera som en plantskola till STCC, för juniorer och privatförare. Eventuellt kommer dessa bilar att hybridiseras.

Annons
Annons
Rulla till toppen