Undersökning: Hybrid- och elbilister är mindre stressade

Att känna sig stressad i trafiken är väldigt vanligt. Men det finns en grupp bilister som inte påverkas lika mycket som andra. En ny undersökning visar att el- och hybridbilsägare upplever sig mindre stressade bakom ratten jämfört med sina motparter.

Annons
Annons

78 procent uppgav att de har upplevt stress i samband med bilkörning, enligt Stellantis-ägda bilmärket DS Automobiles som utfört undersökningen bland förare i Storbritannien. Däremot svarade 38 procent av de som i dagsläget äger en el- eller hybridbil att de känner mindre stress än vad de gjorde i sina tidigare bilar.

Vad detta beror på framgår inte, men 41 procent av undersökningens deltagare tyckte att ”en tyst och skön färd” effektivt minskar deras stressnivå.

Stress påverkar oss olika, en måttlig skopa stress kan till och med vara fördelaktigt vid bilkörning då det ökar koncentrationsförmågan. Men för mycket stress stjälper. Detta kan förklara varför bara 31 procent av deltagarna anser att stress har en negativ påverkan på deras körning.

Räckviddsångest är däremot något som undersökningen inte tar upp. Att en bränsletank som håller på att skvalpa tom eller att batteripaket vars laddning snart är slut kan bidra till stress vet många. Hur ofta el- och hybridbilisterna upplever den sådana situationer nu jämfört med innan de köpte sina bilar nämns inte av DS Automobiles.

Undersökningen utfördes av DS Automobiles under maj månad i år. Totalt frågade man 2 000 bilförare i Storbritannien.

Annons
Annons
Rulla till toppen