Glöm laddstopp – här laddas elbilen av motorvägen

Visst vore det härligt om bilen kunde ladda sig själv under tiden man kör? Det är precis vad koncernen Stellantis vill lyckas med. Med så kallad induktionsladdning kan bilen drivas av skenor under motorvägen, vilket i framtiden skulle kunna göra laddstopp till ett minne blott.

Annons
Annons

Lite som en spårvagn fungerar elbilen med Stellantis nyutvecklade ”Dynamic Wireless Power Transfer” (DWPT) teknik – fast utan trådar över vägen. Systemet är nämligen trådlöst och gör det möjligt att köra på motorväg helt utan att förbruka energin i batterierna.

DWPT-systemet har två delar. Dels består det av laddskenor som ligger placerade under asfalten i motorvägen. Dessa kan trådlöst ladda bilar, lastbilar och bussar som körs på vägen, vilket minskar behovet för laddstopp drastiskt.

Den andra delen sitter på fordonen i form av en speciell mottagare. Det som skiljer Stellantis system från de induktionsladdare vi fått se tidigare är att det inte laddar fordonets batteri utan istället skickar strömmen direkt till elmotorn.

Behöver inte stanna för laddning 

Test har genomförts med elbilen Fiat 500e som enligt Stellantis kördes i ”vanlig” motorvägshastighet.  Då ska energiflödet från laddskena till bil ha varit tillräckligt för att den lilla Fiaten inte ska ha behövt använda energin i batteriet alls.

Därmed ska effektiviteten på DWPT-systemet ligga på samma nivå som många av dagens snabbladdningstationer, menar Stellantis. Någon effektsiffra i kW nämner man dock inte.

Strålningsmätningar har också genomförts för att se så att magnetfältet som bildas av DWPT-systemet inte är hälsofarligt. Enligt Stellatnis har det inte någon påverkan på föraren och passagerarna.

Volvo har sedan tidigare inlett ett projekt för trådlös elbilsladdning. Det treåriga pilotprojektet genomförs i Göteborg, där ett flertal Volvo XC40 Recharge med mottagare för induktionsladdning körs som taxibilar i staden.

Till skillnad från Stellantis test laddas dock inte Volvos bilar under färd, utan medan de står parkerade över trådlösa laddare som placerats ut på vissa platser i Göteborg.

Annons
Annons
Rulla till toppen