Stellantis: bilmarknaden står inför en katastrof

Stellantis produktionschef varnar för att bilindustrin kan vänta sig stora konsekvenser om elbilar inte blir billigare.

Annons
Annons

”Marknaden kommer kollapsa” om elbilarna inte blir billigare och det är ”en stor utmaning”, säger Stellantis produktionschef Arnaud Deboeuf. 

Stellantis menar att förbränningsmotorförbudet 2035 kan innebära stora förändringar inom bilmarknaden om priset för elbilar inte minskar, rapporterar Bloomberg. Själva har de som mål att minska produktionskostnaden av elbilar med 40 procent till 2030. Detta genom att ta över tillverkningen av vissa komponenter och försöka sänka underleverantörernas priser. 

Elbilspriserna fortsätter att stiga på grund av att råmaterialen som krävs för att bygga en elbil har blivit dyrare och svårare att få tag på. Detta leder till att vinstmarginalerna sjunker och vissa biltillverkares modeller kan bli olönsamma. Om priserna stiger tillräckligt mycket kommer det bli för dyrt för människor att köpa en ny bil, vilket kan leda till att marknaden kollapsar. 

Batteripaketet i en elbil är en av de dyraste komponenterna och är just nu en stor anledning till att priset skjuter i höjden. Så för att möta det ökande behovet av elbilsbatterier håller Stellantis på att bygga fem batterifabriker i Europa och Nordamerika. Fabrikerna har som mål att producera 400 gigawatt-timmar (GWh) till 2030. 

Stellantis utesluter inte att köpa en gruva för att säkerställa åtkomsten av råmaterial. Det finns även tankar om att sätta upp solpaneler för att öka den egna energiproduktionen.  

Stellantis är en av de biltillverkare som stöder förbränningsmotorförbudet 2035.

Annons
Annons
Rulla till toppen