Volvos nya elbilsfabrik – tio mil från Ukraina

Volvo Cars ska bygga en till fabrik i Europa. I slovakiska Košice, nära den ukrainska gränsen, ska tillverkaren bygga elbilar.

Volvos nya elbilsfabrik – tio mil från Ukraina
Arkivfoto: Elbilen Volvo XC40 Recharge byggs i tillverkarens fabrik i belgiska Gent, där man funnits sedan 1965.

Volvo fortsätter att etablera sig i Europa. Nu står det klart att en tredje fabrik kommer att byggas och det i Slovakien. 

Den nya fabriken kommer att placeras nära staden Košice, som ligger bara tio mil från den ukrainska gränsen där landets krig med Ryssland rasar för fullt. Men, enligt Volvo erbjuder Košice "goda logistik- och transportlänkar" – en av anledningar till att man väljer att etablera sig just där.

Bygget av fabriken ska påbörjas nästa år. År 2024 planerar man installera produktionslinorna och nödvändig utrustning. Själva produktionstarten planeras sedan till tidigast år 2026.

Den årliga produktionskapaciteten ska ligga på omkring 250 000 bilar.

Fabriken kommer enbart tillverka elbilar. Det för att Volvo ska möta sina klimatmål som är att lyckas bli ett helt elektriskt "premiumärke" till 2030 samt klimatneutrala till 2040.

Huvudanledningen till att man valt just Slovakien är enligt Volvo för att skapa en "europiesk tillverkningstriangel" som täcker de regioner där Volvo har sina största försäljningsvolymer i regionen.

Den slovakiska bilfabriken blir Volvos första nya sådana i Europa på väldigt länge. Den första dateras till år 1965, då fabriken i den belgiska staden Gent invigdes.

Slovakiens premiärminister Eduard Heger är glad över att Volvo valt att etablera sig i landet och säger följande:

– Fabriken kommer att förbättra den sociala och ekonomiska situationen i regionen. Genom att endast producera elbilar kommer den slovakiska bilindustrin bli konkurrenskraftig i den nya ekologiska eran.

Fabriksbygget kommer att kosta omkring 1,2 miljarder euro, uppskattar Volvo Cars. Drygt 20 procent av den summan förväntas finansieras genom statsstöd.

Smart ställe att bygga fabriken på!
Ja
135
86
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.