Hyundai utvecklar batteridriven minibil för Europa

På kongressen i Prag meddelade Hyundai att man kommer att bygga en "prisvärd" elbil för Europa.

Annons
Annons

Enligt Automotive News Europe håller Hyundai på att utveckla en batteridriven minibil för den europeiska marknaden.

Andreas-Christoph Hofmann, som är Hyundais marknadschef i Europa, säger däremot att det kommer ta tid innan en produktionsklar version finns redo. 

Hyundais strategi går i takt med lagstiftarnas skärpning av utsläppsbestämmelserna, vilket har resulterat i att efterfrågan på elbilar ökar på den europeiska marknaden.

EU:s tidigare beslut om ett totalt förbud gällande försäljningen av nya bensin- och dieselbilar från och med 2035 kommer med all sannolikhet påskynda processen ytterligare, något som Hyundai verkar ha noterat.

Även Volkswagen Group håller på att utveckla små elbilar för sina märken VW, Škoda och Cupra. Riktpriset ligger för närvarande på 20 000 euro, vilket motsvarar ungefär 210 000 svenska kronor. Hofmann meddelade på kongressen i Prag att Hyundais ”minielbil” kommer att ha en liknande prissättning.

–  Alla i branschen vet att målet för den här typen av fordon är 20 000 euro, sa Hofmann.

Den koreanska tillverkaren, som nyligen presenterat den nya modellen Ioniq 6, meddelade att man till 2030 kommer att lansera ytterligare 11 elbilar.

Hyundai har gått bra på den europeiska marknaden under den första halvan av 2022. Försäljningen på EU-, EFTA- och Storbritanniens marknader ökade sammanlagt med 8,2 procent på årsbasis fram till juni. Det på en marknad som minskade med 14 procent.

Enligt uppgifter från Europas största bilorganisation ACEA ökade Hyundais marknadsandel till 4,7 procent från tidigare 3,7 procent.

Annons
Annons
Rulla till toppen