Porsche: Lättare att höja priser på elbilar än på förbränningsbilar

Porsche ser mer potential i att höja priserna på elbilsmodeller än på förbränningsmodeller.

Annons
Annons

Enligt Porsches finanschef Lutz Meschke ser den legendariska sportbilstillverkaren mer potential i att höja priserna på sina elbilar än på förbränningsmodeller, det rapporterar Bloomberg.

Meschke meddelade att Porsches elbilsmarginaler ligger i paritet med marginalerna för förbränningsbilar om två år. Därefter kommer elbilarna gå om, då kunderna blir alltmer villiga att betala för ny teknik.

Ledningens förväntningar är att åtta av tio sålda Porsche bilar i slutet av detta decennium kommer att vara elbilar.

– Vårt mål är att selektivt expandera segment med högre marginaler och att utnyttja prissättningsmöjligheterna för elbilar, det säger Porsches vd Oliver Blume.

Den tyska tillverkaren, som för övrigt planerar ett börsnoterat erbjudande under det fjärde kvartalet, har framlagt ett mål att öka avkastningen på försäljningen med mer än 20 procent på lång sikt, vilket är fyra procent mer än förra året. 

Att biltillverkarna höjer priserna är resultatet av en orolig marknad, samt problem med leveranskedjor som har begränsat och fortfarande begränsar produktionen. Det gör att man fokuserar på sina mest lukrativa modeller och höjer priserna för att få ekonomin att gå ihop. 

Porsche ligger långt före sina konkurrenter, inklusive Ferrari och Aston Martin, när det gäller att elektrifiera sitt utbud.

Däremot producerar varumärket fortfarande mycket färre elbilar än Tesla. En större upptrappning av elbilar kommer att kräva översyn av fabriker, omskolning av personal samt säkrandet av allt knappare resurser för tillverkning av batterier.

Annons
Annons
Rulla till toppen