Akut brist – tre miljoner laddpunkter behöver byggas i Sverige

Elektrifieringen är i full gång och med den kommer det krav på utbyggnad av infrastruktur som kan stödja den allt snabbare omställningen. I Sverige råder det just nu brist på laddpunkter – nu behöver miljontals byggas om Sverige ska nå sina klimatmål.

Annons
Annons

Elbilsmarknaden växer med enorm fart och ställer stora krav på infrastrukturen. Infrastruktur som i detta nu inte stödjer den allt snabbare omställningen till elbilar. Nu slår det globala konsultföretaget Boston Consulting Group (BCG) fast att det behöver byggas sammanlagt tre miljoner laddpunkter och 600 stationer för vätgastankning om Sverige ska lyckas nå sina klimatmål till 2050. 

– Bristen på offentliga laddningsplatser och otillräcklig laddningsstruktur kan komma att avskräcka svenska konsumenter från att köpa elbil, säger Mikael Ternhult som är Partner och Managing Director på BCG Stockholm samt expert på bilindustrin.

Transportsektorn står idag för drygt 30 procent av alla utsläpp i Norden. Siffran som förväntas att sjunka under de kommande åren i takt med att elbilsmarknaden fortsätter växa och fasar ut bilar med förbränningsmotorer. Dessutom har EU beslutat att förbjuda försäljning av nya bensin och dieselbilar från och med 2035.

Enligt BCG krävs det att 95 procent av hela bilflottan utgörs av elbilar år 2050. Men för att det ambitiösa målet överhuvudtaget ska bli genomförbart krävs det rejäla investeringar i laddinfrastrukturen. Just nu har Sverige, enligt Energimyndigheten, 2550 laddstationer med 13 800 laddningspunkter. Det är inte tillräckligt att ”ladda framtiden” med. 

– Det här kräver en betydande investering i infrastrukturen. Vår analys visar att det behövs tre miljoner laddpunkter enbart i Sverige för att klara elektrifieringen av fordonsflottan och därmed nå klimatmålen, säger Ternhult. 

Det gäller att agera snabbt. Redan 2025 förväntar man sig att över 90 procent av alla nya sålda bilar i Norden kommer att vara elbilar och laddhybrider. Om detta visar sig stämma så kommer det att resultera i mer än en fördubbling jämfört med 2020.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen