Tesla omkörda av Stellantis – utmanar VW

Stellantis redovisar väldigt positiva försäljningssiffror för det första halvåret 2022. Koncernen lyckades slå Tesla och är inte allt för långt bakom VW. Vd:n Carlos Tavares meddelade att Stellantis är på väg att kämpa om förstaplatsen framöver.

Tesla omkörda av Stellantis – utmanar VW
Fiat 500e blev Stellantis el-flaggskepp under det fösta halvåret i 2022

Automotive News rapporterar att koncernen Stellantis siktar på att bli störst i Europa på att sälja elbilar.

– Vi är på väg att kämpa om topplaceringen när det gäller elbilsförsäljning på den europeiska marknaden, meddelade Stellantis vd Carlos Tavares till analytiker i samband med Stellantis resultatsamtal angående det första halvåret.

Enligt statistik från Dataforce lyckades Stellantis sälja 105 413 elbilar i Europa och placerar sig därmed strax efter Volkswagen Group som sålde sammanlagt 116 307 elbilar. Men, framför allt lyckades Stellantis att gå om Tesla och det med en rejäl marginal efter att den amerikanska uppstickaren endast sålt 78 277 elbilar.

Statistiken är täcker inte hela Europa. Alla EU-länder utom Portugal, Sverige och Finland räknas med. Utöver EU räknas även Storbritannien, Schweiz, Island och Norge med.

Fiat 500e var modellen som ledde de europeiska försäljningssiffrorna och som blev den mest sålda helelektriska bilen i Västeuropa under det andra kvartalet, det berättar analytikern Matthias Schmidt. Enligt Schmidt var det första gång då en Tesla modell inte ledde elbilsförsäljning sedan 2020. 

Tesla påverkades mycket av nedstängningar i samband med covidpandemin i Kina. Nedstängningarna i Shanghai fabriken var en högst bidragande faktor till att den amerikanska elbilsjätten halkade efter sina rivaler under det första halvåret.

Nu ökar man produktionen i Shanghai och även fabriken i Berlin kommer igång på riktigt allvar. Vi kan därmed med all sannolikhet räkna med att Tesla kommer utmana Stellantis under andra halvåret, något som även Schmidt är övertygad om. 

– Vi förväntar oss att Tesla kommer att stärkas igen i Europa under andra halvåret med uppskattningsvis 200 000 enheter, sa Schmidt. 

Stellantis kommer gå om Volkswagen nästa år!
Ja
122
199
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.