Volvo Group ska bygga batterifabrik i Sverige

Nu planerar Volvokoncernen att bygga en ny batterianläggning i Sverige.

Annons
Annons

Volvokoncernen meddelar att man kommer bygga en storskalig produktionsanläggning för battericeller i Sverige. Det eftersom efterfrågan på batterielektriska lastbilar och maskiner blir allt större.

Volvo har genomfört en studie för att hitta den bästa platsen för en ny fabrik. Enligt den är Skaraborgsregionen i Sverige en perfekt plats för den nya batterifabriken. Man har föreslagit en plats som ligger i Mariestads kommun och som befinner sig nära Volvokoncernens nuvarande motorfabrik i Skövde. 

Det är en strategiskt väl vald plats, då huvudkontoret i Göteborg samt koncernens FoU-center ligger bara två timmar bort. Däremot är den officiella platsen inte fastställd än. Även Skövde var ett av alternativen, men Mariestad drog det längre strået då staden har bättre tillgång till vatten.

Volvo Group vill dra nytta av den befintliga industri- och logistikinfrastruktur som finns i området. Så här säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo Group om det nya projektet.

–  Vi siktar på att leda övergången till ett koldioxidfritt transportsystem och har den långsiktiga ambitionen att erbjuda våra kunder lösningar som är 100 procent fossilfria. Det finns en stark efterfrågan från våra kunder redan idag och år 2030 är det vår ambition att minst 35 procent av de produkter vi säljer är elektriska.

– Denna upptrappning kommer att kräva stora volymer av högpresterande batterier, producerade med fossilfri energi och det är ett logiskt nästa steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella fotavtryck. Vi siktar på att göra detta tillsammans med partners och resan börjar nu, meddelar Lundstedt.

Volvo planerar att gradvis öka kapaciteten med målet att nå en storskalig serieproduktion till 2030. 

Annons
Annons
Rulla till toppen