Statlig samordnare ska främja batteritillverkning i Sverige

Regeringen har beslutat att tillsätta en samordnare som ska underlätta etablering av batterifabriker i Sverige.

Statlig samordnare ska främja batteritillverkning i Sverige

Sverige kan bli en supermakt inom batteritillverkning menar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. För att underlätta den här utvecklingen och undanröja hinder på vägen har regeringen beslutat att tillsätta en samordnare. Exempel på hinder kan vara brist på el, infrastruktur och tillgång på bostäder.

– Investeringarna skapar tusentals nya jobb och är avgörande för Sverige som fordonsnation. Arbetet med de stora etableringarna ställer stora krav på samhället. Regeringen tillsätter därmed en samordnare med uppdrag att koordinera olika insatser som behövs för att förverkliga fordonsindustrins nyetableringar inom framför allt batteriproduktion, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Tillsättandet av en samordnare välkomnas av fordonsindustrin:

– Hela branschen står inför en enorm omställning, där battericellsproduktion i Sverige är avgörande. Men det kräver samordning och nära samverkan mellan politik och näringsliv. Regeringens initiativ med en nationell samordnare är därför oerhört välkommet, säger Christian Levin, vd Scania och Traton.

– Jag tycker det är till lika delar klokt som välkommet att en nationell samordnare tillsätts. Volvokoncernen vill accelerera omställningen till hållbara transport- och infrastruktursystem, och battericellsproduktion är en viktig del i detta. Att ha en samordnare för denna framväxande industri kommer bli hjälpsamt i de processer kring etableringar som nu pågår på flera orter i Sverige, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef Volvokoncernen.

 
Bra satsning av regeringen!
Ja
32
9
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.