Uppgifter: BYD Seal kommer till Sverige till hösten

Den kinesiska elbilstillverkaren BYD är på ingång till Sverige och Tyskland till hösten. Enligt nya uppgifter blir Tesla Model 3-utmanaren BYD Seal en av de första modellerna som lanseras här.

Annons
Annons

I förra veckan blev det klart att svenska Hedin Automotive Group blir svensk (och tysk) generalagent för den kinesiska elbilstillverkaren Build Your Dreams (BYD) och att säljstarten ska ske redan i oktober.

Då antyddes att vi kan vänta oss att den stora elsuven BYD Tang, som sedan tidigare säljs i Norge, blir först ut på den svenska marknaden.

Men även Tesla Model 3-utmanaren BYD Seal som tillverkaren lanserade i Kina i maj är nu på väg hit. Den kommer att lanseras i Sverige under det fjärde kvartalet, ska BYD ha bekräftat till brittiska Autocar.

Uppgifter: BYD Seal kommer till Sverige till hösten
Utvändigt har BYD Seal märkets ”havsestetiska” formspråk, heter det.

I Kina säljs BYD Seal i tre olika varianter. Den enklaste, bakhjulsdrivna Standard Range, börjar på motsvarande ungefär 335 000 kronor med 201 hk (150 kW), ett mindre batteri på 61,44 kWh och en räckvidd på 55 mil enligt den gamla och mindre tuffa NEDC-körcykeln.

Det kan jämföras med Tesla Model 3 som i Kina börjar på 420 000 kronor med ett 60,5 kWh stort batteri och en räckvidd på 55,6 mil enligt samma körcykel.

Uppgifter: BYD Seal kommer till Sverige till hösten

Precis som Tesla erbjuder BYD sedan även Seal i två fyrhjulsdrivna varianter med namnen Long Range och Performance. Båda har också ett större 82,56 kWh-batteri. Long Range-modellen har en NEDC-räckvidd på 70 mil och 308 hk (230 kW).

BYD Seal Performance är prestandavärstingen med 525 hk (390 kW) och en räckvidd på 65 mil (NEDC). 0–100 km/h ska gå på rappa 3,8 sekunder. Modellen pryds därför med ett ”3.8S”-märke på bakluckan, åtminstone i Kina.

Om Autocars uppgifter stämmer och huruvida om ovan nämnda modeller blir aktuella för den svenska marknaden lär vi få veta i september. Då ska nämligen tillverkaren tillsammans med deras generalagent Hedin Bil avslöja exakt hur modellprogrammet ska se ut här.

Uppgifter: BYD Seal kommer till Sverige till hösten
BYD Seal baseras på nya BYD e-platform 3.0 som integrerar batteripaketet som en bärande del i konstruktionen.
Uppgifter: BYD Seal kommer till Sverige till hösten
Till skillnad från Tesla Model 3 har BYD Seal även en instrumentskärm framför ratten.
Annons
Annons
Rulla till toppen