Uppgifter: Billigare Tesla Model Y på gång för Europa

Tesla kan sätta igång produktionen av en ny, billigare variant av familjecrossovern Model Y redan i slutet av månaden på Giga Berlin, rapporterar en tysk sajt. Batterierna levereras av kinesiska BYD.

Annons
Annons

Tesla Model Y kan få en billigare, bakhjulsdriven modellvariant med ett strukturellt batteripaket med den kinesiska tillverkaren BYD:s ”Blade”-celler. Det rapporteras av den tyska sajten Teslamag, som ska ha tagit del av ett EU-typgodkännande för den nya modellen.

Modellen, som i de ”läckta” dokumenten kallas för ”Typ 005” eller ”Y7CR” enligt Teslamag, ska vara bakhjulsdriven och utrustad med ett 55 kWh stort, strukturellt bärande batteripaket. WLTP-räckvidden är på 44 mil, nio mil kortare än Tesla Model Y Long Range som har ett 75 kWh stort litiumjonpaket.

Den lilla skillnaden i räckvidd, trots de mindre energitäta litiumjärnfosfat (LFP)-cellerna från BYD, beror på att ”Typ 005” har en bättre förbrukningssiffra. Det lär bero på den nya konstruktionsmetoden, som Tesla tidigare utlovat ska användas för hela Model Y-produktionen när deras nya 4680-batteri satts i fullskalig tillverkning.

När eller om den nya Typ 005-varianten av Tesla Model Y kommer att lanseras i Europa återstår att se. Teslamag gör gällande att tillverkningen ska sätta igång på Giga Berlin redan i slutet av augusti eller i början av september.

Sedan augusti 2021 säljer för övrigt Tesla en snarlik billigare bakhjulsdriven Standard Range-variant i Kina, fast med LFP-batterier från tillverkaren CATL. I april kom även obekräftade uppgifter om att Tesla erbjuder sina anställda i USA en billigare Model Y-variant med 4680-batteri och fyrhjulsdift som byggs på deras nyligen öppnade fabrik i Texas.

Dessa tre varianter skulle kunna passa in under det svenska bonustaket på 700 000 kronor som började gälla 12 juli i år om de lanseras här. Tesla Model Y Long Range kostar i skrivande stund 768 990 kronor, vilket gör att köpare inte har rätt till någon statlig bonus.

Annons
Annons
Rulla till toppen