BMW satsar på Tesla-liknande kinesiska batterier

BMW:s nya generation av "Neue Klasse"-elbilar får stora cylindriska battericeller från kinesiska Eve och Catl.

Annons
Annons

BMW har tecknat ett batteriavtal med den kinesiska leverantörern Eve Energy Co Ltd, rapporterar Reuters. Eve ska leverera stora, cylindriska battericeller till BMW och blir deras huvudleverantör i Europa, enligt nyhetsbyrån som hänvisar till anonyma källor insikt i affären.

Eve ska nämligen bygga en ny batterifabrik i Ungern för att tillverka de nya cellerna, som väntas bli ungefär lika stora som Teslas banbrytande 4680-cell. Teslas battericell mäter 46 millimeter på bredden och 80 millimeter på längden, jämfört med deras nuvarande 2170-cell som mäter 21 respektive 70 mm.

Fördelen med de större battericellerna är dels en lägre tillverkningskostnad men också en högre energitäthet – något som betyder att de färdiga paketen får mer räckvidd med samma storlek. I BMW:s fall har man tidigare uppgett att kostnaden ska minska med 30 procent.

De första BMW-elbilarna med de nya cylindriska Eve-batterierna ska lanseras 2025, enligt Reuters. Det lär betyda att det rör sig om Neue Klasse, BMW:s nya elbilsplattform som lanseras då i form av en mellanstor sedan motsvarande dagens 3-serie samt en ”sportig suv”.

Har även avtal med Northvolt

Sedan tidigare har även BMW tecknat ett snarlikt leveransavtal med den kinesiska batterijätten Catl som även de nu planerar en ungersk batterifabrik på samma ort som Eve för att leverera celler till den tyska biltillverkaren.

BMW har nämligen en ny bilfabrik på gång i landet där de ska tillverka sina Neue Klasse-elbilar.

Även svenska Northvolt har ett avtal om att leverera batterier till BMW, som tidigare investerat stora pengar i batteritillverkaren. Vilka BMW-bilar som ska använda Northvolts batterier är dock ännu oklart.

Annons
Annons
Rulla till toppen