Tesla lanserar billigare Model Y i Sverige – får rätt till bonus

Med bakhjulsdrift och billigare men mindre energitäta "Blade"-batterier från kinesiska BYD smyger Tesla Model Y nu in under bonustaket på 700 000 kronor. Så blir priset, utrustningen och räckvidden!

Annons
Annons

Nu är den här, Teslas länge beryktade billigare Model Y har lagts till på märkets sajt med en svensk prislapp.

Precis som Recharge tidigare spekulerat hamnar grundpriset för den nya modellvarianten precis under bonustaket på 700 000 kronor som började gälla 12 juli i år.

Tesla lanserar billigare Model Y i Sverige – får rätt till bonus
Tesla Model Y är också långsammare: 6,9 sekunder tar sprinten 0–100 km/h. Toppfarten är 217 km/h.

För 699 170 kronor får man nu en Tesla Model Y utan tilläggsnamn och med en WLTP-räckvidd på 45,5 mil med 19-tumsfälgar. Det är 10 mil kortare än Model Y Long Range som i skrivande stund går loss för 778 170 kronor med samma fälgar.

Den nya modellvarianten är bakhjulsdriven istället för fyrhjulsdriven. Batteripaketet är enligt tidigare uppgifter på 55 kWh och en bärande del av bilens konstruktion.

Tesla lanserar billigare Model Y i Sverige – får rätt till bonus

Snabbladdningen är på max 170 kW, jämfört med 250 kW för Y Long Range och Y Performance.

Både kapacitetsminskningen och den långsammare snabbladdningen beror på att bilen använder ett annat sorts batteri. Istället för litiumjonceller har modellen mindre energitäta men koboltfria och billigare litiumjärnfosfat (LFP)-celler från den kinesiska tillverkaren BYD, Build Your Dreams. Mer specifikt rör det sig om BYD:s ”Blade”-cell som ska vara särskilt lätt att paketera med sitt bladliknande format.

Dragkrok ingår

Dragkrok är standard och som mest får nya Tesla Model Y dra 1 600 kg på denna. Övrig standardutrustning inkluderar 19-tumsfälgar, Teslas körassistent Autopilot, ”Premium”-inredning med eluppvärmning på alla stolar samt ratten, ”Premium”-ljudsystem samt en 30-dagars provperiod på utökade navigations- och surffunktioner, som Tesla numera tar ut en prenumerationsavgift på.

Första leverans i november

Den nya modellen byggs i Kina på fabriken Tesla Giga Shanghai. Enligt Tesla ska de första europeiska leveranserna ske i november. I skrivande stund uppskattas dock leveranstiden på modellen till ”december 2022 – februari 2023” på Teslas svenska sajt.

Annons
Annons
Rulla till toppen