Krav: Elbilar ska få lägre trängselskatt och p-avgift i Stockholm

Stockholms grönblå ledning kräver att regeringen ändrar reglerna för trängselskatt så att det blir billigare för elbilar.

Annons
Annons

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) har länge önskat att få styra över stadens trängselskatt, men det är en fråga som avgörs på riksnivå. Tidigare har Helldén önskat att slopa trängselskatten under pandemin och kunna styra över när och hur stora avgifterna ska vara, eftersom kommunen har bättre koll på bilflödet.

Nu har Stockholms blågröna politiska majoritet enats om att kräva olika trängselskatt beroende på utsläpp och skickat in en formell begäran till regeringen.

– Vi vill ge Stockholms bilägare ett starkare incitament att köra utsläppsfritt. Den som väljer att köra klimatsmart ska kunna se en tydlig skillnad i plånboken, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Även p-avgifterna ska vara olika beroende på hur bilen drivs.

– Klimatviktade trängselskatter och p-avgifter är ett effektivt sätt att minska utsläppen från bussar, lastbilar, motorcyklar och personbilar i Stockholm. Om den socialdemokratiska regeringen tar klimatet på allvar kommer de att gå oss till mötes.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen