Klart: Hongqi kommer till Sverige med sjusitsig elbil

Den kinesiska biljätten FAW:s lyxmärke Hongqi kommer nu hit. Försäljningen ska skötas av Hedin Bil, som sedan tidigare också har bland annat BYD, MG och Maxus. Hongqis första modell i Sverige blir den rejäla suven E-HS9.

Annons
Annons

Antalet kinesiska bilmärken fortsätter att öka i Sverige och nu kommer ännu ett hit – men ett lyxigt sådant. Hongqi är nämligen den statligt ägda biljätten FAW, First Automobile Works, lyxmärke som bland annat tillverkar limousinen L5 som Kinas ledare Xi Jinping brukar åka i vid officiella framträdanden.

När Hongqi, kinesiska för ”röd flagga”, nu kommer till Sverige är det dock inte tal om några bensindrivna lyxlimpor som L5.

Istället är det med den helelektriska suven E-HS9 som det anrika märket från 1958 nu hoppas bryta sig in på marknaden. Modellen säljs redan i Norge där 1 000 exemplar levererats till kunder.

Hedin: ”Kundupplevelse av högsta klass”

Klart: Hongqi kommer till Sverige med sjusitsig elbil
Anders Hedin, ägare och vd för Hedin Mobility Group, med Sveriges första Hongqi E-HS9.

Hongqi ska säljas av Hedin Bil i Sverige. Ägaren och vd:n Anders Hedin ska redan ha tagit leverans av det första svenska exemplaret av E-HS9. Omdömet är inte helt oväntat gott.

– Jag är glad över att ha tagit den första officiella leveransen av Hongqi E-HS9 i Sverige – en bil med mycket hög kvalitet och som är en fröjd att framföra, säger Anders Hedin i ett uttalande.

Klart: Hongqi kommer till Sverige med sjusitsig elbil
Hongqi E-HS9 är väl ombonad på insidan, med mycket teknik. I Kina kan den fås med autonom körning som uppfyller nivå ”tre plus” utav fem, enligt Hongqi.

Hedin ska ansvara för såväl försäljning som service av Hongqi, som ännu inte släppt någon svensk prislista för E-HS9.

– Med ett starkt varumärkesfokus kommer vi att sträva efter att leverera en kundupplevelse av högsta klass, fortsätter Anders Hedins uttalande.

Snabb, men ingen snabbladdare

Klart: Hongqi kommer till Sverige med sjusitsig elbil
Hongqi E-HS9 är utrustad med en adaptiv luftfjädring som ska ge ”en känsla av att bilen flyter fram över asfalten”.

Hongqi E-HS9 är en bjässe till elbil som väger 2,7 ton och mäter drygt 5,21 meter på längden, 25 cm mer än en Volvo XC90. Hjulbasen är också 3,11 meter vilket skvallrar om att innerutrymmena lär vara goda. Enligt tillverkaren ska interiören ge en rymdskeppsliknande känsla.

Den exakta specifikationen för svensk marknad är ännu inte officiell men klart är att Hongqi E-HS9 kommer att erbjudas här med de översta två varianterna på elmotor och batteri som finns i hemlandet. Båda är fyrhjulsdrivna.

Den första varianten har 436 hästkrafter och ett 76,5 kWh stort batteri vilket ska ge den en räckvidd på relativt skrala 39,6 mil. Värstingen har sedan 551 hästkrafter och 90 kWh vilket ökar räckvidden till 46,5 mil och kortar accelerationen 0–100 km/h till 4,9 sekunder.

Det som däremot inte nämns på Hongqis nya svenska sajt är hur snabbt E-HS9 laddar. Det kan betyda att tillverkaren har en uppgradering på gång, men förmodligen gäller samma för klassen låga maxeffekt som bilen har i Norge: 110 kW för båda batteripaketen.

Klart: Hongqi kommer till Sverige med sjusitsig elbil
I sitt dyrare sexsitsiga utförande har Hongqi E-HS9 separata kaptensstolar på den andra stolsraden.

Förutom drivlinealternativen erbjuds Hongqi E-HS9 också antingen som sex- eller sjusitsig med tre stolsrader.

Vad de svenska priserna för Hongqi E-HS9 landar på återstår att se, men i vårt grannland Norge börjar den på 629 900 norska kronor med den svagare drivlinan och sjusits. Dyrast är bilen med 551 hk och 90 kWh-batteriet samt sexsits – då går den loss för 804 900 norska kronor.

Annons
Annons
Rulla till toppen