Elbilen Renault 5 kanske inte blir så billig ändå

Renaults kommande elbil 5 kanske inte blir så billig som förväntat. Renaultchefen: "Den billiga bilens era är över."

Annons
Annons

Med en fet bakvinge slår man världen med häpnad. Det verkar i alla fall Renault ha dragit som slutsats efter att konkurrenten Volkswagenkoncernen visade upp sin kommande mindre, billigare elbilsfamilj som en racer istället i form av Cupra UrbanRebel.

Nu ska den franska tillverkaren nämligen visa en mycket aggressivt formgiven sportversion av sin kommande mindre elbil Renault 5 på årets bilmässa i Paris den 17 oktober. I år är det också 50 år sedan den ursprungliga ”femman” lanserades 1962.

Renaultchefen: ”Den billiga bilens era är över”

Elbilen Renault 5 kanske inte blir så billig ändå
Den retrostukade konceptbilen Renault 5 Electric visades upp 2021.

Den nya elbilen 5 har tidigare väntats bli billig, med ett europeiskt grundpris på runt 250 000 kronor. Det nya, aggressivare racingkonceptet som klätts i dunkel på teaserbilderna här intill skickar däremot andra signaler. Kan Renault nu ha andra planer för bilen?

– Den billiga bilens era är över. Det måste den vara, sa Renaults vd Luca di Meo nyligen i en intervju med brittiska Autocar.

Ett upseendeväckande citat, inte minst när tillverkarens budgetmärke Dacia länge varit med i den europeiska försäljningstoppen med den mycket billiga bensinbilen Sandero. I intervjun pekar Renaultchefen dock på att man lyckade vända flera års förlust till vinst 2021 genom att börja fokusera på vinstmarginal istället för volym – något man tänker fortsätta med.

Renault behöver nämligen generera högre vinst än idag för att bekosta utvecklingen av ny teknik och omställningen till eldrift. Med det i åtanke så passar den billiga lilla elbil som Renault 5 (och dess syskon Nissan Micra) hittills verkar ha varit tänkt som inte riktigt längre in.

”Inspirerad av datorspelens värld”

Elbilen Renault 5 kanske inte blir så billig ändå
Förutom den stora bakvingen har Renaults nya konceptbil också rejäla skärmbreddare som lär rymma breda däck.

Men det kanske en dyrare busbil på samma grund gör.Renault har nu delat dunkla bilder på deras racingstukade Renault 5-”showbil” som ett smakprov inför den officiella premiären. Den sker för övrigt egentligen redan två veckor innan Parismässan på bilutställningen Chantilly Arts & Elegance Richard Mille utanför Paris den 24-25 september.

Tillverkaren avslöjar sedvanligt inte mycket om bilen så här innan avtäckningen, men vi får i alla fall veta att formerna inspirerats av datorspelens värld – exakt samma sak som Cupra sa om sin konceptbil UrbanRebel när de visade den.

Elbilen Renault 5 kanske inte blir så billig ändå

Frågan är dock om konceptbilen inte snarare kommer att påminna mer om rallyikonen Renault 5 Turbo från 80-talet som byggdes på som en mittmotoriserad version av den ursprungliga bilen. Nyligen högg också restomod-branschen tänderna i just den bilen, kanske efter att världsbeståndet av orörda äldre Porsche 911:or till slut börjat närma sig noll.

Vi skojar förstås, men nog lär det ha inspirerat Renaults designers. Frågan är sedan hur mycket av deras konceptet, som bara lär vara gjort för utställning, kommer att prägla den färdiga produktionsbilen Renault 5 när den lanseras 2024.

Ju större prägel desto dyrare pris, skulle vi tippa.

På Parismässan ska Renault även bland annat ställa ut en till retro-elbil i form av Renault 4, samt ett nytt tvåsitsigt fordon under märket Mobilize, personbilsversionen av Renault Kangoo E-Tech Electric och den produktionsklara versionen av den vätgasdrivna transportbilen Master.

Annons
Annons
Rulla till toppen