Volvo får grönt ljus att göra som Tesla

Volvos ansökan om att påbörja megagjutning har nu godkänts av Mark- och miljödomstolen. En process som Tesla har använt sig av sen förra året.

Annons
Annons

Mark- och miljödomstolen har godkänt Volvo att använda sig av sina enorma pressgjutningsmaskiner för att förenkla tillverkningsprocessen, rapporterar Göteborgs-Posten.Tekniken har använts av Tesla sedan förra året i produktionen av Model Y.

Godkännandet innebär nu att Volvo kan använda sig av pressgjutning för att förkorta och förenkla tillverkningen av vissa komponenter. Exempelvis kan nu hela det bakre golvet gjutas i ett aluminiumstycke på bara några minuter, något som tidigare har behövts sättas ihop av flera hundratals stycken.

Inte bara kommer processen förkortas och förenklas, det ska även göra slutgiltiga produkten lättare och möjligen säkrare. Men det kommer dröja några år. Tekniken kommer först användas i produktion i mitten av decenniet.

Tidigare i år meddelade Volvo att de bygger ut och uppgraderar fabriken i Torslanda, delvisför att kunna hantera pressgjutningsutrustningen. Kostnaden av hela kalaset ska ha legat på 10 miljarder kronor. Detta inte långt efter att Volvo tillsammans med Northvolt investerat 30 miljarder kronor i utvecklingen och tillverkningen av skräddarsydda högkvalitets batterier till Volvos nästa generation av elbilar.

I samband med att Volvo meddelade om investeringen uttalade sig även den tidigare chefen Håkan Samuelsson om satsningen.

Med de här investeringarna tar vi ett viktigt steg mot vår helt elektriska framtid och förbereder oss för ännu mer avancerade och bättre elektriska Volvobilar, sa Samuelsson.

Volvo får grönt ljus att göra som Tesla
Det bakre golvet kan gjutas i ett aluminiumstycke på bara några minuter.
Annons
Annons
Rulla till toppen