Film: ”Världens snabbaste elbilsladdare”

Fully Charged Show besökte GAC för att kolla in tekniken bakom deras ultrasnabba snabbladdare, reportern Elliot Richards fick även testa den tidigare generationen. Fully Charged Show kallar den "världens snabbaste elbilsladdare". Men det verkar som att Volvoägaren Geely inte är långt bakom.

Annons
Annons

Förra året visade GAC Aion upp sin snabbladdare A480, som passande nog påstods ha en maxeffekt på 480 kW. Detta kom efter att de hade visat upp en uppdaterad Aion V med grafenbatterier som enligt tillverkaren ska klara extrema laddeffekter utan att påverka livslängden.

Nu har Fully Charged Show besökt GAC för att prova den ultrasnabba 3C-snabbladdaren som erbjuder en laddningstid på 16 minuter från 0–80 procent, eller 10 minuter från 30–80 procent. Elbilen som Richards laddar är en Aion Y och enligt tillverkaren har den en batterigaranti på 100 000 mil, eller 1 miljon kilometer. Upp till 1600 laddcykler ska klaras av med en degradering på högst fem procent.

Men det tar inte slut där, reportern Elliot Richards tar även en närmre titt på 6C-tekniken som ska minska laddtiden till ungefär hälften av 3C. Från 0–80 procent på 8 minuter och 30–80 procent på 5 minuter.

– Att ladda en elbil med en sån här laddare är nästan som att tanka en förbränningsbil, sa Elliot Richards.

Det är värt att nämna att GAC:s påståenden kring batteri- och laddtekniken har mötts av skepsis, bland annat från inhemska experter.

Volvoägaren Geely är däremot inte långt bakom GAC. Dotterbolaget Viridi E-mobility Technology (VREMT) har visat upp sin nya laddteknik som ska ha en maxeffekt på hela 600 kW. Även Xpeng är inne på samma spår med en egen 480 kW snabbladdare och deras nya elbil G9 som ska kunna utnyttja tekniken.

Annons
Annons
Rulla till toppen