Biljätten gör comeback i Europa – genom elbilar

Efter drygt fem år av minimal aktivitet i Europa ser GM en öppning att komma tillbaka stort – men nu ska det ske med hjälp av elbilar.

Annons
Annons

2017 sålde General Motors både Opel och Vauxhall till vad som idag heter Stellantis, efter nästan 90 år av verksamhet i Europa. Affären betydde att GM mer eller mindre lämnade Europa, förutom de få modeller som fortsatte säljas – men nu ser det ut som att de är påväg tillbaka.

I en intervju med Automobilewoche bekräftade General Motors Europachef Mahmoud Samara uppgifterna om att GM kommer tillbaka.

Europa leder elbilsrevolutionen. Det är hög tid att vi utökar vårt avtryck i regionen. Vi har rätt produkter, tjänster och teknik för att hänga med i de europeiska ambitionerna, sa Samara.

Detta följer planerna som GM kom ut med i november förra året om att de ville återupprätta sin verksamhet i Europa. Mahmoud Samara utseddes då till chef för GM Europa från att ha suttit som vice vd för Cadillac Nordamerika.

GM Europa kommer fokusera på elbilar och självkörande fordon i samband med ny och innovativ mjukvara, autonom teknik samt frakt- och logistiktjänster. Biljätten har redan en egen elbilsplattform som heter Ultium som är flexibel och kan passa flera olika storleksmodeller och varumärken.

Med satsningen på elbilar tror GM att de kommer kunna femdubbla sina volymer i Europa på tio år.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen