Därför fimpade Volvo namnet ”Embla” i sista stund

Volvos nya helelektriska storsuv skulle heta Embla, men sent i processen byttes namnet till EX90.

Annons
Annons

Volvos planer på att ge sina kommande bilar fornnordiska namn var beslutade.

Volvos förre vd Håkan Samuelsson berättade att den kommande helt elektriska efterträdaren till XC90 skulle få ett egennamn som började med en vokal. Att döpa bilar till bara bokstavs- och sifferkombinationer ansåg han vara för ingenjörsmässigt.

– Det är bra och tydligt att markera att det här är en ny början, och det är därför vi inte ska ha siffror och bokstäver, en ingenjörstyp av namn. Vi kommer att ge dem ett namn som du ger ett nyfött barn ett namn, sade Håkan Samuelsson.

Därför fimpade Volvo namnet
Volvos förre vd Håkan Samuelsson med Concept Recharge.

Den 9 november ska Volvo EX90 lanseras fullt ut. Så sent som i den 13 juli skickade Volvo in papperna för att registrera namnet EX90.

Enligt sajten Carup associerades det tilltänkta Embla för mycket med med blah, blah blah – ”nonsens” på engelskspråkiga marknader. 

– Vi undersökte flera olika alternativ innan vi landade på namnet EX90, uppger Volvo Cars presstjänst för Carup. 

– Valet av namnet EX90 beror på att namnet visade sig vara det mest lämpligaste förslaget som fångade bilens karaktär. EX90 markerar en ny iteration av vår nuvarande nomenklatur och reflekterar vår transformation till att bli en helt elektrisk biltillverkare 2030, uppger Volvo Cars presstjänst. 

Volvo har registrerat modellbeteckningarna EX30, EX40, EX60, EX90, ES40, ES60, ES90, EV40, EV60, EV90, EC40, EXC40, EXC60 och EXC90. Näst i tur lär EX30, en liten crossover, och därefter EX60, en helelektrisk efterträdare till XC60.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen