Ny statistik: Fler laddbara bilar än bensin och diesel tillsammans

55 procent av alla nyregistrerade bilar är laddbara. 60 procent av elbilarna köps av privatpersoner.

Annons
Annons

Under september 2022 registrerades 22 048 nya bilar, det är tre procent mindre än föregående år. Hittills under året har det registrerats tolv procent färre bilar än motsvarande period förra året.

Förklaringen till minskningen är både komponentbrist och lägre efterfrågan på grund av en försämrad ekonomi. Mobility Sweden spår att 285 000 nya personbilar kommer att registreras under året. 

I september var andelen nya laddbara bilar 55 procent, varav elbilarna stod för 35 procent och laddhybriderna för 20 procent. Den vanligaste elbilen är Volkswagen ID.4 och vanligast bland laddhybriderna är Kia Ceed SW.

Trendbrott: Fler privata elbilar

Under 2021 skedde ett trendbrott för elbilarna. Då översteg antalet privatpersoner som köpte elbil antalet företags- och förmånsbilar. Under 2022 är andelen privatregistrerade elbilar 60 procent.

En stor förklaring till förändringen är att det blivit mindre förmånligt att ha förmånsbil på grund av höjd skatt. Därför väljer fler att ha privat bil.

– För att elektrifieringstrenden med den höga andelen elbilar ska fortsätta, är det viktigt att den nya regeringen stödjer omställningen med långsiktiga styrmedel i likhet med Bonus-malus, säger Mattias Bergman, på Mobility Sweden.

Vanligaste märket under september 2022 var Volkswagen följt av Volvo och Kia.

Annons
Annons
Rulla till toppen