Nios krav: Stäng av autopiloten innan du krockar

Kinesiska Nio kräver att köpare skriver på ett avtal om att stänga av autopiloten ifall det finns en risk för olycka.

Annons
Annons

Nio har trampat i klaveret igen. Nyligen kom de med skyhöga leasingpriser och nu har de tvingat sina kunder att skriva på ett märkligt dokument. 

Norrmannen Håvard Siegel Haukeberg ombads skriva på ett avtal för att få hämta ut sin nya gula Nio ES8. Avtalet innehöll ett löfte om att stänga av autopiloten om det finns en risk för olycka, exempelvis vid dåligt väglag eller om det dyker upp människor eller djur framför bilen.

Haukeberg vägrade skriva på och åkte hem utan bil.

– Jag förstod ju att jag genom att underteckna detta kan sitta med all skuld om jag skulle använda Nio-piloten. Därför gick jag från utlämningen utan bilen. Jag vände alltså i dörren, säger Haukeberg till norska Motor.

Nios norska kommunikationsavdelning menar att kravet är både lagligt och rimligt.

– Det är för att påminna kunderna om det juridiska ansvaret vid användning av funktionerna, säger Asbjørn Mitusch på Nio till Motor.

Den norska bilistorganisationen NAF är kritisk till formuleringarna i dokumentet.

– Det är inte vettigt att behöva stänga av systemet innan man möter ett djur som plötsligt kommer ut i vägen, säger Silje Meek på NAF till Motor.

Efter några samtal, som tog ett par timmar, slapp Håvard att skriva på. Och det ska även gälla för andra kunder som tvekar. Men då får de inte heller aktivera pilotsystemet.

– De måste acceptera villkoren när de aktiverar funktionerna i bilen, uppger Asbjørn Mitusch på Nio till Motor.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen