Mercedes C-klass först med snåla tekniken från EQXX

Ny teknik från Mercedes konceptbil Vision EQXX kan sänka elförbrukningen radikalt. 2024 blir C-klass först ut med den nya tekniken.

Annons
Annons

Mercedes Vision EQXX lyckades köra 120 mil på en laddning tack vare lågt luftmotstånd och ny teknik. Snittförbrukningen under resan låg på 8,3 kWh per 100 km.

Den nyutvecklade tekniken i EQXX ska komma framtida eldrivna modeller tillgodo, först ut blir en elektrisk C-klass sedan 2024. Det avslöjade chefdesignern Robert Lesnik i en intervju med brittiska Autocar.

En sedan kan göras väldigt strömlinjeformad. Vision EQXX har ett luftmotstånd på 0,17, vilket kan jämföras med 0,208 för Tesla Model S.

Mercedes Vision EQXX har ett 900-volts elsystem. Elmotorer och växelriktare som Mercedes utvecklat själva ger hög effektivitet. Bilen har också ett nytt batteri som delvis utvecklats internt.

Detaljer som energisnåla skärmar och processorer gör också sitt till för att spara på strömmen. Vilka tekniska lösningar som kommer att hitta över till produktionsbilarna är inte klart, men målet är att sänka elförbrukningen märkbart.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen