Saudiarabien och Iphone-tillverkare startar elbilsmärke

Saudiarabiens statliga investeringsfond och den taiwanesiska iphone-tillverkaren Foxconn har gått ihop i ett samriskföretag: Elbilsmärket Ceer som man menar ska bli ledande inom flera viktiga områden.

Annons
Annons

Oljelandet Saudiarabien vill hitta fler ben att stå på än bara exporten av ”svart guld” och har under de senaste åren satsat hårt på att diversifiera sin ekonomi. Framtidsplanen stavas ”Vision 2030” och innehåller allt från enorma infrastrukturprojekt och satsningar på militären till … ett nytt elbilsmärke, visar det sig.

Landets statliga investeringsfond PIF har offentliggjort en ny samrisksatsning tillsammans med den taiwanesiska industrijätten Foxconn, eller Hon Hai Technology Group som företaget egentligen heter.

– Saudiarabien bygger inte bara ett nytt fordonsvarumärke, vi tänder en ny industri och ett ekosystem som attraherar internationella och lokala investeringar, skapar arbetstillfällen för lokala talanger, möjliggör den privata sektorn och bidrar till att öka Saudiarabiens BNP under det kommande decenniet, säger kungadömets kronprins Mohammed bin Salman i ett uttalande.

Saudiarabien och Iphone-tillverkare startar elbilsmärke

Ceer heter det nya märket som ska tillverka elektriska sedaner och suvar för i huvudsak mellanöstern och Nordafrika med start 2025.

Elbilsarkitekturen ska tas från Foxconn som nyligen lanserade elbilsmärkena Luxgen och Foxtron. Jätten har även ett samarbete med amerikanska Fisker och räddade nyligen Lordstown Motors från konkurs.

Saudiarabien och Iphone-tillverkare startar elbilsmärke
Hon Hai/Foxconn är kända som kontraktstillverkare av Apple iPhone, men man har även satsat hårt på elbilar den senaste tiden. Young Liu (mitten) är företagets vd och styrelseordförande.

En del teknik ska Ceer också köpa in på licens från BMW, men det framgår ännu inte exakt vad det rör sig om.

Målen är högt satta – Ceer ska med helsaudisk design och tillverkning bli ledande inom ”infotainment, uppkopplingsmöjligheter och autonom körning”, heter det. Företaget ska också på egen hand bidra med 8 miljarder dollar till Saudiarabiens BNP år 2034. På kortare sikt ska man attrahera 150 miljoner dollar i utländska investeringar och skapa 30 000 jobb i landet.

Annons
Annons
Rulla till toppen